Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Dünyada her 20 saniyede bir diyabet hastasının bir uzvunu kaybettiği gösteren uluslararası verilere göre, 2014'te 387 milyon olan diyabet hastası sayısı, diyabet ve diyabet riski taşıyan hastalarla birlikte toplam bir milyara ulaşacak.

Buna göre, 2035'te her 10 kişiden biri diyabet olacak.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete ilişkin veriler, dünyada her üç saniyede bir kişiye diyabet tanısı konulduğunu, her 6 saniyede bir kişinin diyabete bağlı yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.

Uluslararası Diyabet Federasyonu Başkanı Michael Hirst, Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı'nda yaptığı açıklamada, diyabetin tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Hastalığın büyük ölçüde önlenebilir olduğu için koruyucu yöntemler ve geliştirilecek sağlık stratejileriyle görülme sıklığının ve komplikasyonların azaltılabileceğini vurgulayan Hirst, hastalığın özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoğun görüldüğünü ifade etti.

Büyükşehirlerde daha fazla görülüyor

Hirst, diyabet sıklığının, nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde daha fazla arttığına işaret ederek, stresli yaşam, yetersiz fiziksel aktivite, yetersiz ve yanlış beslenme alışkanlığının hastalığın gelişiminde önemli etkenler olduğuna dikkati çekti.

Diyabete bağlı görme kaybı, el ayaklarda yara, hatta ileri evrede uzuv kayıplarının söz konusu olduğunu belirten Hirst, düzenli kontrol ve iyi bir bakımla bu tür komplikasyonların önlenebileceğini bildirdi. Hirst, diyabetin hem hasta hem de yakınları için zor bir ve kronik bir süreç olduğunu belirterek, yaşam kalitesinin düşmemesi için hazır gıdalardan uzak durulması, gün içinde yeterli hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Diyabet tedavisinde, yeni nesil ürünlere ulaşımın da önemli olduğunun altını çizen Hirst, insülin tedavisinde kullanılan ürünlerin hizmet kalitesini artırdığını, hastaya birçok avantajlar sağladığını söyledi. İlaca erişime kolaylık sağlanmasının, hükümetlerin öncelikli politikaları arasında yer aması gerektiğini ifade etti.

"Her üç saniyede bir kişiye diyabet tanısı konuluyor"

Diyabet görülme sıklığının her geçen gün arttığını vurgulayan Hirst, dünyada her üç saniyede bir kişiye diyabet tanısı konulduğunu belirterek, "Her 6 saniyede bir kişi diyabete bağlı bir nedenden dolayı yaşamını yitiriyor" dedi. Hirst, şu bilgileri verdi:

"Son verilere göre, her 20 saniyede bir diyabet hastası bir uzvunu kaybediyor. 2014 yılı rakamlarına göre, dünyada toplam 387 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu sayının 2035'te 592 milyon olacağı tahmin ediliyor. Diyabet ve diyabet riski taşıyan (Prediyabet) hastaların toplam sayısı ise bir milyara ulaşacak. 2035'te her 10 kişiden biri diyabet olacak. Buna, diyabet tsunamisi diyebiliriz. 2014 yılında dünyada 4.9 milyon kişi diyabete bağlı nedenden hayatını kaybetti. Bu, çok ciddi bir rakam."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.