Dünyanın yardımını Suriyelilere ulaştırıyor

Dünyanın yardımını Suriyelilere ulaştırıyor

Deniz Feneri Derneği, Suriye'de yardım bekleyenlerin umudu olmayı sürdürüyor.

Suriye'de iç savaş devam ederken ülkelerini terk edemeyenlerin yanı sıra başka ülkelere sığınmak zorunda kalan halka birçok sivil toplum kuruluşu gibi Deniz Feneri Derneği de umut oluyor.

Derneğin genel başkanı Mehmet Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın ilk günlerinden itibaren hem ülkelerinde kalan hem de Türkiye'ye sığınan Suriyelilere gıda, kira, ev eşyası, giysi, ayakkabı, medikal malzeme, otomobil, ambulans, sağlık, ısınma ve eğitim yardımı yaptıklarını, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde kurulan çadır kentlerde yaşayanlara da aynı desteği sağladıklarını aktardı.

Şam'ın güneyindeki şartların kuzeye göre daha trajik durumda olduğunu özellikle Yermük kampına dair fotoğrafların yürek burktuğunu belirten Cengiz, bugüne kadar Türkiye'deki 15 bini aşkın Suriyeliler ile ülkelerini terk edemeyen Suriyelilere 35 milyon lira tutarında yardım ulaştırdıklarını, sivil halkın mağduriyetinin önlenmesi için bunun yeterli olmadığını kaydetti.
Suriye için 2014 yılında 9 milyon liraya yakın yardım yaptıklarını anlatan Cengiz, şöyle konuştu:

"Ankara, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis ve Şanlıurfa'da 22 bin Suriyeli aileye çeşitli destekler sağladık. Elimize ulaşan başta kıyafet, gıda, çadır, yatak, temizlik malzemesi, battaniye gibi bir çok yardımları Suriye'nin Halep, İdlib ve Agtrin, Bahvarta, Boztepe, Cibrin, Dabeg, Halep, İdlip, Munbuj, Sandara, Savran, Şam, Tal Seer ile Humus bölgelerine ulaştırıyoruz. Türkiye dışında 26 ülkeden hayırseverlerin gönderdiği yardım malzemelerini Suriyelilere ulaştırıyoruz. Bugüne dek Almanya, Avustralya, Suudi Arabistan, ABD, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Fas, Dubai, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Katar, Kosova, Libya, Malezya, Mısır, Moldova, Polonya, Romanya ve Sudan'dan yardım malzemesi ulaştırdık."

Su sıkıntısı için depolar kuruldu

Yaz aylarının başlamasıyla Türkiye sınırına yakın çadır kentlerde barınan Suriyelilerin su sıkıntısı yaşamamaları için su depoları kurulduğunu dile getiren Cengiz, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırının karşısında kurulan Atme kampında bin 200'ün üzerindeki çadırda yaşayan 30 bin sığınmacı için 35 tonluk 4 su deposu, Kilis'teki 3 bin 700 kişinin yaşadığı toplama merkezinde de temiz suyu muhafaza edebilmek için 10'ar tonluk 3 su deposu kurduklarını söyledi.

Cengiz, Suriyelilerin eğitim sürecinin de desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek Kilis'te bin 600 Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü okula düzenli gıda ve giysi desteği sağladıklarını, İslahiye'de 650 çocuğun eğitim aldığı merkeze giysi ve kırtasiye desteği verdiklerini, İstanbul ve Ankara'da eğitim gören öğrencilere de nakit eğitim desteği verildiğini belirtti.

Suriyeliler için yaralı evleri

Suriye vatandaşlarının sağlık alanında en iyi şekilde hizmet almalarını sağlamak için derneklerinin aralıksız çalıştığını ifade eden Cengiz, şöyle devam etti:

"Suriyeliler tarafından kurulan yaralı evlerinin tüm ihtiyaçları sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanıyor. Kilis'te 5, Gaziantep'te 4, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 2 olmak üzere Türkiye'de toplam 11 yaralı evi bulunuyor. Yaralı evlerinin günlük ekmek, gıda, battaniye, ilaç ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kilis'te Suriyelilere hizmet veren 10'u doktor 34 personelin görev yaptığı hastanede günde yaklaşık 500 kişi muayene oluyor. Deniz Feneri 1,5 yıldır hizmet veren hastanenin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını karşılıyor. Derneğimiz şimdiye kadar Suriye içlerine 12 ambulans gönderdi. Savaşta yaralanarak engelli hale gelenlere 750 tekerlekli ve akülü sandalye verdik."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.