Dünyanın sıfır noktası İstanbul' mu?

Dünyanın sıfır noktası İstanbul' mu?

116 yıl önce İstanbul dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilirdi.

"DÜNYA, SAATİNİ İSTANBUL'A GÖRE AYARLARDI"
Şuan dünyada "sıfır" noktası olarak, İngiltere'nin Greenwich kasabası kabul edilir. Oysa 116 yıl öncesine kadar, dünyanın "sıfır" noktası İstanbul'un Sultan Ahmet Meydanı idi.

İstanbul sadece Osmanlı'nın başkenti olmamıştır. İstanbul, yaklaşık 1.500 yıldır dünyanın başkentidir. Dünyanın "sıfır noktası" kabul edilmiştir. Bizans ve Roma'ya başkentlik yapmış, tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlamıştır. 1884 yılına kadar tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlardı. Arzın merkezini simgeleyen "milyon taşı", bir diğer adıyla "sıfır taşı" buradadır.

'SIFIR TAŞI' İSTANBUL AYASOFYA MEYDANI'NDA YER ALIRDI
Yaklaşık 1500 yıldır, dünyanın saatini ayarlarken merkez kabul ettiği taş, İstanbul'da, ama çok az insan biliyor bunu. İstanbul'da Sultan Ahmet Meydanı'nda, Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yanında. Yüzbinlece insan, yanından gelip geçiyor, ama ne olduğunu bilmiyorlar.

Haritalar buna göre yapılır, saatler buna göre ayarlanır, yön buna göre tayin edilirdi. Ama unutmayın bu kabul, sadece Osmanlı döneminde değil, Bizans ve Roma döneminde de var. Onlar da saatini, yönünü bu taşa göre yapmıştır.

Bu taş aynı zamanda uzaklıkların hesaplanmasında da "merkez"di. 

1880'li yılların başında İngiltere'de bir Coğrafya Kongresi düzenleniyor ve 1884 yılından itibaren, İngiltere'nin Greenwich kasabası, "Başlangıç Meridyeninin Geçtiği Yer" olarak kabul ediliyor.

aktuel

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.