Dünyanın nazar boncuğu kış ortasında kurudu

Dünyanın nazar boncuğu kış ortasında kurudu

Konya'nın Karapınar ilçesinde, "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü, bölgede kış mevisiminin kurak geçmesiyle büyük ölçüde kurudu

Volkanik patlamayla 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle oluşan Meke Gölü, yakın zamana kadar büyüleyici manzarasıyla görenlerin beğenisini kazanıyordu.

Yıllar önce 100'ün üzerinde kuş türünün ürediği bilinen Meke Gölü, kuraklık sonucu kuş seslerinden uzak günlerini yaşıyor. Yurt içi ve yurt dışından birçok ziyaretçinin uğrak yeri olan Meke Gölü, şimdilerde küçükbaş hayvan sürülerinin otlak yeri oldu.

Meke Gölü'nde, vahşi sulama yöntemleri ve kuraklığın etkisiyle yıldan yıla su seviyesi düşmeye başladı. Son olarak 1930 yılında tamamen kuruduğu bilinen göl, Konya Ovası'nda yılın kurak gitmesi ve kış aylarında yeterli yağışın düşmemesiyle tamamen kuruma noktasına geldi.

En önemli etken bilinçsiz sulama

Tema Vakfı Karapınar Gönüllü Sorumlusu Musa Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meke Gölü'nün son yılların en kurak halini aldığını söyledi.

Gölün, yerli yabancı birçok turistin uğrak yeri olduğunu anımsatan Ceyhan, kış mevsiminde yeterli oranda kar ve yağmurun düşmemesiyle Meke'nin tamamen kuruma noktasına geldiğini dile getirdi.

Ceyhan, göldeki su seviyesinin yıldan yıla düştüğünü belirterek, bunda en büyük etkenin, kuraklığın yanı sıra tarımda yer altı sularının aşırı kullanımı olduğunu vurguladı.

Bilinçsiz vahşi sulama yöntemiyle yeraltı sularının da sıkıntıya girdiğini aktaran Ceyhan, şunları kaydetti:

"Burada tarımsal sulamadaki anlayışın değişmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin, salma sulamadan, modern yöntemlerle yapılan damla sulama tekniğine geçmesi lazım. Su kaynakları tasarruflu kullanılmalı. Biz Karapınar halkı olarak, Göksu Nehri'nin Konya Kapalı Havzasına aktarılmasını istiyoruz. Yeraltı sularının yükseltilmesi için Göksu'nun mutlaka bu alana akıtılması gerekiyor. Bu sağlanırsa; hem sulu tarım yapanlar rahatlayacak, hem de Meke Gölü eski günlerine kavuşacak."

Gölün durumu ziyaretçileri üzüyor

Ceyhan, gölün yaşanan kuraklıkla doğal güzelliğini kaybetmeye başladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Burada, 100'e yakın kuş türü vardı. Doğal güzelliğinin yanı sıra buraya kuş sesi dinlemeye gelenler oluyordu. Fakat sular azaldıkça kuşlar da küsüp gitmeye başladı. Dünya harikası göl, kuruduktan sonra ziyaretçilerini de büyük oranda kaybetti. Suyu çekildikçe, insanlarımız pek gelip görmek istemiyor. Gelen ziyaretçiler gölün bu durumuna üzülüyor. Bazı yabancı ziyaretçiler, bu doğa harikası yerde inekleri, koyunları görüyor. Bu da büyük şaşkınlığa neden oluyor. 10-12 metre derinliği olan gölün, doğu tarafı tamamen kurumuş durumda. Su olan yerlerde ise derinlik 25 santimetreye düştü. Kış aylarında kurumaya yüz tutan göl, yaz mevsiminde buharlaşma nedeniyle tamamen kuruyacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.