Dünyanın ilk üniversitesinden dünyada bir ilk

Dünyanın ilk üniversitesinden dünyada bir ilk

Perfüzyon olarak adlandırılan ve kalp ameliyatlarında dokulara pompa sistemi ile kan gönderilmesini sağlayan sistemin doktora programı, dünyada ilk kez Harran Üniversitesi’nde başlatıldı.

Harran Üniversitesi tıp eğitiminde önemli bir başarıya daha imza atıyor. Kalp ve damar hastalıklarının büyük bir bölümünde yapılan ameliyatlar kalp - akciğer pompası ile gerçekleştiriliyor. Ameliyatlarda kalp ve akciğerler devre dışı bırakıldıktan sonra tüm dokulara sentetik hatlarla kan gönderilerek hasta yaşamı sürdürüyor. Ayrıca kalp ameliyatı öncesi veya sonrası kalp - akciğer fonksiyonları bozulmuş hastalarda kalp ve akciğerleri destekleyici cihazlar kullanılıyor. Tüm bu sistem Perfüzyon olarak adlandırılmakta olup bu cihazları yöneten sağlık çalışanların ise Perfüzyonist olarak tanımlanıyor.

Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kalp ve Damar Cerrahi adı altında başlatılan bu programla ilgili olarak bölüm başkanı Doç. Dr. Mustafa Göz yaptığı açıklamada, "Perfüzyonist mesleğinde bu programla artık bağımsız olarak akademik eleman yetiştirilmesinin sağlayacağını ve dünyada bunu ilk olarak gerçekleştiren üniversitemizin bir akademisyeni olarak haklı gururunu duyduklarını" diye konuştu. 

iha 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.