Dünyanın ilk paratiroid doku transplantasyon ünitesi

Dünyanın ilk paratiroid doku transplantasyon ünitesi

Dünyanın "ilk" paratiroid doku transplantasyon ünitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının çabalarıyla Sağlık Bakanlığından onay alarak çalışmalarına başladı.

Yaklaşık 2 yıldır süren yoğun çabalar, kapsamlı bir araştırma ve geliştirme süreci sonucunda oluşturulan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Paratiroid Doku Transplantasyon Ünitesi'nde paratiroid dokuları olmayan ya da fonksiyon görmeyen insanlara ameliyatsız doku nakli yapılıyor. Paratiroid Doku Transplantasyon Ünitesi'ndeki tüm nakil işlemleri, hastalara ücretsiz sunuluyor.

Dünyada çok az sayıdaki hastanede paratiroid doku transplantasyonu yapılıyor ancak bu konuda resmi bir merkez bulunmuyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde açılan merkez, dünyadaki ilk paratiroid transplantasyon ünitesi özelliği taşıyor.

Merkezde, Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldıktan itibaren nakil gerçekleştirilen hastalarda başarı oranı yüzde 80 oldu. Söz konusu operasyonlarda paratiroid dokuları fazla çalıştığı için bir bölümünün ameliyatla alınması gereken hastalardan elde edilen fazla dokular saklanıyor ve bunlar özel besi yeri ortamlarında tutularak güçlendiriliyor. Bu dokular, hastalara ameliyat yapılmaksızın sadece enjektörle naklediliyor. Hastalar birkaç gün hastanede gözetim altında tutulduktan sonra savunma sistemlerinde hasar oluşturacak herhangi bir ilaç verilmeksizin hayatlarını normal bir şekilde sürdürebiliyor.

Doğumsal olarak veya guatr ameliyatlarından sonra paratiroid dokular hasar gördüğünde çalışmaz hale geliyor. Salgıladıkları parathormon isimli hormon vücutta olmayınca kanda kalsiyum düzeyi düşüyor ve ellerde titremeler, kalpte ritim bozuklukları, ciddi yorgunluk ve bitkinlik olabiliyor. Hastalar günlük işlerini yapamaz duruma gelirken, solunum kaslarının çalışmaması sonucu ölüm riski bile ortaya çıkabiliyor.

Türkiye'de sözkonusu sağlık sorununu yılda yaklaşık 500 hasta yaşıyor. Bu hastalar gündelik hayatlarını çok sayıda ilaca mahkum bir şekilde devam ettiriyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde geliştirilen yeni teknik ile hastalar sorunlarından birkaç seanslık tedavi ile tamamen kurtuluyor. Doku nakli işleminin iğne olmaktan bir farkı bulunmuyor.

"Farklı disiplinlere mensup her biri alanında en iyisi olan güçlü bir ekibe sahibiz"

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, tamamen öz kaynaklarla hayata geçirilen ve hasta kabulüne başlanan merkezin ilk olma özelliği taşıdığına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemizde paratiroid kaynaklı sorun yaşayan her yıl yaklaşık 500 kadar hastaya hizmet verecek bu merkezin bir diğer özelliği de farklı alanlardan çok sayıda akademisyen ve araştırmacının çabalarının sonucu olmasıdır. Merkezimizde Genel Cerrahi, Tıbbı Biyoloji, Endokrinoloji, Nefroloji ve Patoloji gibi farklı disiplinlere mensup her biri alanında en iyisi olan güçlü bir ekibe sahibiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.