Dünyanın İlk Bilgisayarı'nı Arşimet mi üretti?

Dünyanın İlk Bilgisayarı'nı Arşimet mi üretti?

Milat'tan önce 50'li yıllarda, eski medeniyetler Güneş ve Ay tutulmalarını hesaplayabilen, gök cisimlerinin hareketlerini ve yerlerini hesaplayabilen bir mekanizma icat etmiştir. O dönem için böylesi bir bilginin sadece Arşimet'te olduğu düşünülüyor.

Gök Cisimlerinin hareketini tahmin edebilen dünyanın ilk bilgisayarı ile tanışın; Antikythera

1900 yılında Girit ve Mora yarım adası arasındaki Antikythera Adası yakınlarında bir batıkta bulunan 2000 yıl önce Antik Yunanlar tarafından oluşturulmuş bir mekanizma bu. Detayına inmeden bronz çarklardan oluşan oldukça karmaşık bir mekanizma ve bilinen en eski çarklı düzenek.

Gök cisimlerinin konumlarını ölçmek için kullanıldığı tahmin ediliyor. 2000 yılında oluşturulan bir grup, bunun "Dünyanın İlk Bilgisayarı" olduğunu açıkladı. Sadece gök cisimlerinin yerini değil, zaman dilimini gösteren, gelecekteki Güneş ve Ay tutulmalarını hesaplayabilen bir alet olduğu ortaya çıktı. Hem de gerçekleşme saatine kadar, O dönemde bunu yapabilecek tek insanın Arşimet olduğu görüşü, yaşadığı dönem ve aletin tahmini yaşı ve Cicero'nun Arşimet'in gezegenlerin hareketini tahmin eden aletinden bahsetmesi, bu düzeneği Arşimet'in ürettiği sonucuna götürüyor bilim insanlarını.


Antikythera Düzeneği olarak bilinen alet, adını  da girit yakınlarında bulunan antikhythera adlı küçük bir adadan alıyor.

ofzfrplc9zrot0tk-635875930184751903.jpg

Ekşişeyler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.