Dünyanın En Uzun Taş Köprülerinden Birisi Onarıma Alınıyor

Dünyanın En Uzun Taş Köprülerinden Birisi Onarıma Alınıyor

Adını Edirne'nin Uzunköprü ilçesine veren dünyanın en uzun taş köprülerinden birisi narıma alınıyor. II. Murat döneminde yapımına başlanan köprü, 16 yıl süren çalışmanın ardından 1443 yılında tamamlanarak hizmete açıldı.

Mimar Muslihittin Bey’e yaptırılan ve Trakya Bölgesi’nin en büyük akarsularından biri olan Ergene Nehri’ndeki köprü, Türklerin Rumeli’ye geçişinde önemli rol oynadı. Bin 392 metre uzunluğunda 5,50 metre genişliğindeki asırlık köprü, nehrin taşıdığı kum ve milin zaman içerisinde birikmesiyle yaklaşık 120 metre kadar kısaldı.
 
Şu anda sir 272 metresi görünen Uzunköprü, yüzyıllar boyunca insan ve hayvanların çektiği araçların geçişine hizmet etti.
 
Motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla birlikte atlı araçlar yerini arabalara ve ağır vasıtalara bıraktı. Arabalara ve kamyonlara hizmet vermeye başlayan asırlık taş köprü, ihtiyaca cevap veremeyince 1964 yılında onarıma alındı.
 
Yapılan onarım sonucunda 5,50 metre olan orijinal genişlik 6,90 metreye çıkarıldı. Ayrıca 174 adet yüksek kemerli olan köprünün, 164 yüksek kemeri günümüzde ayakta duruyor. Ergene kesimine rastlayan büyük gözlerin sağ ve solunda, boşaltma gözleri yer alıyor. Köprünün toplam yedi boşaltma gözü bulunuyor. Köprü ayaklarında ve kemer kilit taşları üzerinde güç ve kuvveti sembolize eden bir takım hayvan figürleri ve bitki motifleri yer alıyor.
 
Günümüzde halen kullanılmakta olan köprünün, 2.55 metre yüksekliğinde, 4.50 metre genişliğinde üçgen biçimli tarih köşkü ve iki balkonu bulunmaktadır.
 
Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü’nün Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edileceğini söyledi. Yapıldıktan sonra yüzyıllarca insanların, atlıların ve hayvanların geçişine hizmet verdiğini belirten Hacıoğlu, köprünün günümüzde motorlu taşıtlara hizmet verdiğini kaydetti. Köprü üzerinde zaman içerisinde ciddi yıpranmaların olduğunu ifade eden Hacıoğlu, karayollarının da bu duruma müdahale ettiğini kaydetti. Hacıoğlu, "Bana göre restorasyonu yapıldıktan sonra köprü, araç trafiğine kapatılıp, iki tekerlekli araçlara ve faytonlara açılabilir. Ayrıca köprüyü orta vadede UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alma amacı ve niyetindeyiz." dedi. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.