Dünyanın en kolay dili: İngilizce

Dünyanın en kolay dili: İngilizce

İngilizce dünyanın en kolay dilidir

İngilizce dünyanın en kolay dilidir. Eğer bunun aksi olsaydı milyarlarca insan bu dili konuşamazdı. Dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna sadece ingilizce bilerek gidilemezdi. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin ingilizce konuşarak insanlarla anlaşabilirsiniz. Bugün 3. Dünya ülkelerinde bile ingilizce eğitimi lise düzeyinde çok üst seviyelere geliyor.
Ancak Türkiye'de bir problem var. Osmanlı döneminden günümüze kadar süregelen büyük bir çaba ve harcanan binlerce liranın karşılığı bir türlü alınamıyor. Denenen bütün yollar ‘5 dakikalık ingilizce’nin ötesine geçemiyor.
Anasınıfından başlayan üniversite sıralarına kadar süren bu ‘öğrenememe’ süreci hayat boyu devam ediyor. Boşluk doldurmayla, şık işaretlemekle dil öğreteceğini sananlar sadece vakit geçirip ceplerine girecek milyonları düşünüyor.
Materyal olarak insanlara verilen kitapların çok değişik özellikleri de mevcut. Üniversitede aynı kitap ilköğretim çağındaki öğrencilerde de.
Mantık ise ezbercilik.
What is your name? Where are you from? How old are you?
Bunların dışına çıkmayan bir eğitim. Bunların dışında konuşamayan bir topluluk. Dünyada sadece biz türklere özgü.. 5 dakikalık ingilizce..
Sitemizde detaylarını anlattığımız ÇÖZÜM yollarından ve SORUNLARDAN biraz bahsedelim.
www.ingilizcebitmistir.com
Türkiyede ingilizce öğretilememesinin yada öğrenilememesinin en büyük sebebi Türkçe dil bilgisini insanların bilmemesidir. Kendi dilinizi ne kadar iyi bilirseniz o kadar kolay farklı bir dil öğrenebilirsiniz. Kendi dilinizde isim tamlaması sıfat tamlaması dolaylı tümleç zarf tümleci nedir bilmiyorsanız herhangi bir x dilinde bunu bilmeniz imkansız. Öncelikle yapmanız gereken kendi anadilinizi çok iyi bilmek.
Boşluk doldurmaktan şık isaretlemekten sıkılanların artık yapması gereken -Türkçeyi öğrendikten sonra tabi- cümle nasıl kurulur? Bunu öğretmektir. Bir dilde amaç cümle kurmaktır. Cümle kurmayı bilen konuşur okur anlar ve yazar. Karşınıza bir yabancı geldiğinde size ‘ben bir cümle kuracağım bazı yerleri boş bırakacağım doldurursan anlaşırız’ demeyecek. Kafanızda oluşturduğunuz bir fikri ingilizceye çevirip konuşmanızı bekleyecek.
İngilizce düşünmek Türkiye'de dil öğreten insanların ‘öğretmeme’ adına yaptıkları en büyük nankörlük ‘ingilizce düşün’ saçmalığını insanlara enjekte etmeye çalışmalarıdır. Hiçbir Türk İngilizce düşünemez. Bir Türkün İngilizce konuşurken yapacağı tek şey kafasında oluşturduğu bir fikri Türkçeden İngilizceye çevirip karşıya aktarmaktır. Bunun dışındakiler kabul edilemez. Bu yazıyı okuyan herkes mutlaka en az 100 saat ingilizce dersi almıştır. İngilizce düşünerek ne elde ettiniz?
Kur sistemi
Kur sistemi insanlara İngilizce öğretmemek için önümüze sürülen en büyük saçmalıktır. İngilizceyi bir kenara bırakıp bu konuyu Türkçe düşünelim. Türkçeyi 5 eşit parçaya bölsek nasıl olur? Dolaylı tümleç konusunu, zamirler konusunu, fiilimsiler konusunu hangi parçaya koymamız gerekir? Bu ayrımlar saçmalığın önde gidenidir. 2 kurluk İngilizceyi bitirince elinize verilen sertifikayla anlatılmak istenen ‘siz bir dilin yüzde 40’ını biliyorsunuz mudur?‘ Türkçede ya da herhangi bir x dilinde bu olmayacağı gibi İngilizcede de olmaz.
Türkiye dil öğretimi konusunda tam bir sistem çöplüğüne dönmüştür. Lavaboda otururken bulunan kolay yollar, pratik yöntemler, metodlar, sistemler bize dayatılmaktadır. Sonuçları hep hüsran olmuştur. Olmaya da devam edecektir.
Yabancı dil sınavları?
Türkiye'de yapılan İngilizce sınavları Türkiye'de verilmeyen, verilmek istenmeyen İngilizcenin sınavlarıdır. Bu sınavlarda yapılacak olan tek şey paragrafı anlamak soru cümlesini anlamak şıkları anlamak ve çözmektir. Bunun dışında yapılacak hiçbir işlem yoktur.
YDS sınav taktikleriyle ilgili kurulmuş bir internet sitesinde aynen aşağıdakiler yazmaktadır. Lütfen dikkatli okuyunuz:
Test tekniklerini doğru bir şekilde uygulamak için;
1- Dil bilgisi soruları için cümle analizi becerisi edinmiş olmanız,
2- Formül ve kurallara hakim olmanız
3- İpucunu takip etme-eşleştirme alışkanlığını edinmiş olmanız gerekmektedir.
Test tekniği diye kurulan sitenin bu 3 cümlesi her şeyi ortaya koymaktadır. Kısaca şunu diyor aslında ‘kardeşim okuyup, anlayıp, çözeceksin. Benim teknik, taktik dediğime bakma yalan bunlar hep..’
Bu 3 cümleden farklı bir çıkarım yapan varsa lütfen bizimle iletişime geçsin.
Lütfen sitemizi dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Kursa gelmenize gerek yok. Özellikle "basında biz" kısmını dikkatli bir şekilde incelerseniz yapmanız gerekenler, size yapılanlar, yapılmaya çalışanlarla ilgili çok ince detaylar göreceksiniz ve bunlar ufkunuzu açmanıza vesile olacak.
Bu yazımı hazırlarken internet siteme gelen bir mesajı sizinle paylaşmak istiyorum. Çok şey anlatan bir mesaj:
"Selamun aleykum Mustafa Hocam, Size Denizli'den yazıyorum. Ben de İngilizce öğretmeniyim. Müfredatınız, ingilizce öğretimi konusunda yazdıklarınız ve iddia ettikleriniz gerçekten ilgimi çekti. Ben de dokuz yıldır bu işin içerisindeyim. Üniversite okurken 'Aman Türkçe kullanmayın, çocuğu İngilizce düşünmeye alıştırın, gerekirse sınıfta dokuz takla atın' dediler. Ancak, göreve başlayınca işlerin hiç de öyle olmadığını gördük. Gerçekten dediğiniz gibi İngilizce öğretiminde birçok şey havada kalıyor, sözden öte gitmiyor. Diğer branştaki arkadaşların 'biz İngilizceyi neden öğrenemiyoruz' sorularından bıktım. Müfredatınız gerçekten çok iddialı, ancak sadece İstanbul ve Ankara'da olunca herkese ulaşma imkanı yok. Benim merak ettiğim bu müfredatla ilgili biz öğretmenlerin yararlanabileceği bir kitap ya da eseriniz var mı? Ya da herhangi bir yerde vermiş olduğunuz seminer vb. çalışmaların kayıtları. Eğer yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Böyle çalışma ve tecrübelerinizden bizde yararlanmak isteriz. Haber7'deki birçok yazınızı okudum size birçok konuda katılmamak elde değil. İyi çalışmalar dileğiyle."
Malesef Türkiyede durum bu.
Daha detaylı bilgi için:
www.ingilizcebitmistir.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.