Dünyanın en iddialı test merkezi kurulacak

Dünyanın en iddialı test merkezi kurulacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıkladı, Dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden biri Bursa'da kurulacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birinin Bursa'da kurulacağını belirterek, "Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" dedi.

Işık, bakanlıkta düzenlenen, yerli dizel motor üretimi toplantısında, Türk mühendislerin 1950'li yıllarda Devrim otomobili için motor ürettiğini hatırlattı. Türkiye'nin motor tecrübesinin eskiye dayandığını belirten Işık, ihtiyaçları yerli karşılamak ve dünyayla rekabet edecek teknoloji düzeyine ulaşmak için 55 yıl sonra tekrar bu konunun konuşulduğunu söyledi.

Hükümet olarak sadece motor mükemmeliyet merkezine değil yerli otomobil üretilmesiyle ilgili yoğun çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Işık, savunma sanayisinde de dışa bağımlılığı azaltacak pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Işık, yerli ve yenilikçi üretim noktasında katma değeri yüksek, Türkiye'nin refah toplumu olma hedefine uygun şekilde teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, "Dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birini Bursa'da kuruyoruz. Şu anda acele kamulaştırma işlemleri devam ediyor, bu süreç kısa zamanda sonuçlanacak ve önümüzdeki birkaç ay içinde otomotiv test merkezinin inşaatına başlamış olacağız. Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" diye konuştu.

"Otomotiv sektörü, cari fazla veriyor"

Işık, eşdeğer parça uygulamasının, 1 Haziran 2015 itibarıyla hayata geçeceğini bildirdi. Uygulamayla tüketicinin daha uygun fiyata otomotiv yedek parçasına ulaşmasını ve yerli yan sanayiyi desteklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi 2015-2018 dönemiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu yılın sonuna kadar bitirmiş oluruz. Otomotiv sektörü, Türkiye için son derece önemli ve ihracatta 1 numara olan sektörümüz. Şu anda otomotiv sektörü üretiminde dünyada 17. sıradayız. AB'de otobüs üretiminde birinciyiz, hafif ticari ve ağır ticari araç üretiminde ikinciyiz, otomobil üretiminde yedinciyiz ve toplam üretimde de 6. sıradayız. 2014 yılı ihracatımız, 18 milyar dolar, ithalatımız ise 15,7 milyar dolar yani otomotiv sektörü, cari fazla veren sektörümüz. 2015 yılında otomotiv sektöründe ciddi üretim ve ihracat artışlar var, ocak-mart döneminde toplam pazarda yüzde 50, ihracatta yüzde 23, üretimde ise yüzde 31'lik artış sağladık. Dolayısıyla otomotiv sektöründe toplam satışları 900 binin üzerinde bir rakamla kapatacağımıza inanıyoruz."

Işık, halen Türkiye'de 135 bin 297 dizel motor ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyacın 50 bin 188'nin yerli imkanlarla karşılandığını ifade etti. Türkiye'de 11 traktör üreticisinin faaliyet gösterdiğini belirten Işık, bunlardan üçünün aynı zamanda dizel motor da ürettiğini kaydetti.

Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.