Dünyanın en büyük sorunu müsbet hareket açığıdır

Dünyanın en büyük sorunu müsbet hareket açığıdır

Prof.Bilal Sambur Said Nursi’nin ilkesini yorumladı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Günümüzde modern insan sahip olduğu büyük material imkanlara rağmen, müspet bir insani hayatı nasıl yaşayacağını bilmemektedir. İnsan, büyük bir yıkıcılıkla kendisini yok edişe götürmektedir. İnsana olumlu ve sahih nitelikte yol gösteren bütüncül bir perspektifin yokluğu, günümüzün büyük sorunudur. Müsbet hareket kavramı, insana bütüncül ve sahih nitelikte bir perspektif sunmanın adıdır. Başka bir ifade ile müspet hareket, insanı yıkılışa getiren her türlü tutum, davranış ve düşünceye verilen bir cevaptır.
 
Müsbet hareket, ilim, irfan, nezaket, iletişim, nasihate, sevgi ve şefkate dayanan insani ilişkiler sistemidir. İnsanı yenileyecek olan müsbet harekettir. Medenilik, incelik, nezaket ve samimiyet müsbet harekette birleşmiştir. Bediüzzaman, “İnsanın fıtratı medenîdir. Ebnâ-yı cinsini mülâhazaya mecburdur. Hayat-ı içtimâiye ile hayat-ı şahsiyesi devam edebilir. Meselâ, bir ekmeği yese, kaç ellere muhtaç ve ona mukabil o elleri mânen öptüğünü ve giydiği libasla kaç fabrikayla alâkadar olduğunu kıyas ediniz. Hayvan gibi bir postla yaşayamadığından, ebnâ-yı cinsiyle fıtraten alâkadar olduğundan ve onlara mânevî bir fiyat vermeye mecbur bulunduğundan, fıtratıyla medeniyetperverdir. Menfaat-i şahsiyesine hasr-ı nazar eden, insanlıktan çıkar, mâsum olmayan câni bir hayvan olur” demektedir. 
 
Müsbet hareket, derin ve coşkulu bir duygu ve maneviyat dünyasını gerektirmektedir. Müsbet hareket, insanın kalp dünyasını esas almaktadır ve onun üzerine titremektedir. Kalp dünyasını mutlu etmek müsbetliğin ta kendisi iken, insan kalbini kırmak ve tahrip etmek en büyük bozgunculuktur. İnsanın öfke, isyan, intikam, hakaret ve suizan gibi müfsid  düşmanlara karşı şefkat, sabır, affetmek, güzel söz, iltifat ve hüsn-ü zan ile karşılık vermesi gerekmektedir. İnsanın duygu, düşünce ve davranış dünyası müsbet hareketin bütün erdemleriyle donanmış olmalı ki, müfsid davranış kalıpları onun dünyasında yer bulmasın. İnsandaki müsbet hareket açığı, müfsid özellikler tarafından çok kolaylıkla doldurulabilir. Modern dünyada en büyük sorun cari müsbet hareket açığıdır. Müsbet hareket, kişiye sadece “üstüne düşeni yap” demektedir. “Enerjini, hayatını ve kaynaklarını dışarıda olup bitenlerle tüketmek yerine, iç dünyandan hareketle dış dünyayı müsbet bir yer haline getir” demektedir. Dış dünyadaki olumsuzluklar, insanın iç dünyasını bozup onu tedirginlik, endişe, korku ve çılgınlığa yöneltmemelidir. Müsbet hareket, insanın iç dünyasından dış dünyaya doğru bir yönelimi ifade ederken, müfsid hareket ise dış dünyanın iç dünya üzerinde tahakküm kurması demektir. Dış dünyanın iç dünya üzerine tahakküm kurması demek, korkunun umuda, inkarın imana, dedikodunun fikre, ifasadın ıslaha, nefretin sevgiye ve müjdeye, zorluğun kolaylığa tahakküm etmesi demektir.
 
Prof. Dr. Bilal Sambur'un "Sahih insani paradigma olarak müspet hareket -Said Nursi Örneği-" yazısının tamamı için tıklayınız
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.