Dünyanın dört bir yanında Ramazan Bayramı coşkusu

Dünyanın dört bir yanında Ramazan Bayramı coşkusu

Onbir ayın sultanı Ramazan ayı sonrasında kavuşulan Ramazab Bayramı, dünyanın dört bir yanında Müslümanlar tarafından şükürle karşılandı. Müslümanlar bayram namazını kılabilmek için camilere akın etti.

Mübarek Ramazan ayının bitmesinin ardından tüm dünyada müslamanlar bayramı coşkuyla kutladı.

Fransa’da eller, Türkiye'nin birliği için duaya açıldı

Fransa’daki Türk vatandaşları bayram namazı için ülkenin dört bir yanındaki camilere adeta akın etti. Rouen kentindeki Gaziosmanpaşa Camii’nde kılınan bayram namazı öncesinde cemaate konuşma yapan Paris Din Hizmetleri Müşavir Vekili Gencağa Sayan, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinde meydana gelen kanlı terör olaylarının ancak birlik ve beraberlik içinde aşılabileceğini söyledi. Bayram namazını kıldıran din görevlisi imam da bayram namazı hutbesinde birlik ve beraberlik kardeşlik çağrısı yaptı.

Başkent Paris’e 140 km uzaklıktaki Rouen kentindeki Türk derneği bünyesindeki Gaziosmanpaşa Camii’nde Türkiye’nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ile Paris Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ziye Yediyıldız da bayram namazını ifa ettiler. Bayram namazı sonrası bayram namazını kılan cemaat dışarıda bayramlaşmak için uzun kuyruk oluştu. Dernekte bayram namazı kılanlara sabah kahvaltısı da verildi.

Macaristan’da müslümanlar bayram namazında buluştu

Budapeşte'deki 2 Türk mescidinden biri olan 8. Bölgedeki Macaristan Anadolu Türk Kültür Vakfı mescidinde bayram namazı için buluşan Müslümanlar hep birlikte namazlarını kıldılar. Türkiye Cumhuriyeti Din İşleri Ataşesi Hüseyin Ersoy hoca tarafından kıldırılan bayram namazına büyük ilgi gösteren Müslüman cemaat, namazın ardından bayramlaştı ve birlikte kahvaltı yaptı. Namazın ardından İHA muhabirine açıklama yapan Hüseyin Ersoy, “2016 yılı Budapeşte’de Ramazan ayı nasıl coşkulu iftarlar, birlik içinde geçtiyse, gerçekten Ramazan bayramı da çok coşkulu, oldukça kalabalık ve çok neşeli bir ortamda geçiyor. Bugün Ramazan bayramını hep birlikte gurbetçi vatandaşlarımızla idrak etmenin mutluluğunu yaşıyor, herkesin Ramazan bayramını buradan tebrik ediyor, Türkiye’ye selamlar gönderiyoruz” dedi.

Yaşayan Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Çilingir ise Ramazan ayının dolu dolu geçtiğini, İslam aleminde bugüne kadar duyulmayan, görülmeyen olayların sahneye çıktığını, efendimizin kabrinin yakınlarında bombalar patlatıldığını, Türkiye’de masum insanların öldürüldüğünü, Allah’ın akıl fikir ve birlik nasip etmesini temenni ederek, tüm İslam aleminin bayramını tebrik etti.

Budapeşte'nin 10. bölgesinde hizmet veren Macaristan Türk-İslam Kültür Derneği mescidinde de kalabalık bir topluluk bayram namazını birlikte kıldı. Bayram namazının ardından tekbir getirerek birbirlerinin bayramlarını tebrik eden cemaat, hep birlikte kahvaltı yaptı.

Berlin’deki Şehitlik Camisi bayram namazında doldu taştı
 
250 bin Müslüman’ın yaşadığı Almanya’nın başkenti Berlin'deki bayram namazı şehrin önemli sembollerinden Berlin Şehitlik Camisinde kılındı. Camiyi hınca hınç dolduran cemaat, caminin alt katlardaki salonlarına taştı. Namaz çıkışı birbiriyle bayramlaşan Türk vatandaşları daha sonra cami avlusundaki mezarlığı ziyaret ederek ölmüşlerini bayram günü duasız bırakmadı.

Bayram namazını Şehitlik Camisi’nde kılan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’den uzakta olmanın ve Türkiye’deki eşten, akrabadan uzakta olmanın burukluğuna rağmen bayramı sevinçle karşıladıklarını söyledi. Bayramların kardeşliğin daha fazla hissedildiği günler olduğunu kaydeden Şen, “Barışma, sevinme, muhtaç olanlara yardım, çocukları sevindirme günlerine bir kez daha ulaşmış olmanın büyük sevincini yaşıyoruz. Bu günlerin tüm vatandaşlarımıza ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Müslüman dünyası için ve tüm İslam alemi için, insanlık için barış, huzur ve kardeşlik duygularının arttığı, savaşın sona erdiği, acının sona erdiği günler olmasını Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi.

Cami dışında yoğun güvenlik önlemi olan Alman polisinin yanlış park eden araçları çektirdiği görüldü.

Kosova'da bayram coşkusu sokaklara taştı

Kosovalı Müslümanlar, Ramazan Bayramını büyük bir coşkuyla karşıladı. Ramazan ayını oruç, ibadet ve dualarla uğurlayan Kosovalı Müslümanlar bu kez de bayram namazı için camilere akın etti. Kosovalılar camilere sığmayınca caddelere serilen hasır üzerinde bayram namazı eda edildi.

Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamaların merkezi bu yıl da başkent Priştine’de Osmanlı eseri Fatih Sultan Mehmet Camisi oldu. Yüzlerce Müslüman, camiye sığmayınca bayram namazını cami avlusu ile cami yanındaki trafiğe kapatılan caddede kıldı. TİKA tarafından 2010 yılında restore edilen Fatih Camii’nde huşu içinde kılınan namaza çok sayıda mümin katıldı. Huşu içinde kılınan namazın öncesi ve sonrasında Kur’an-ı Kerim okundu.

HUTBEDE TERÖR KINANDI

Ardından okunan ve bayram mesajını içeren hutbede, Bayramın yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberliği sembolize ettiği belirtildi. Hutbeyi okuyan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, “Bu bayramda da Kosova aileleri içinde kardeşlik, sevgi ve saygı duyguları pekiştirilmeli” ifadesine yer veren Müftü Ternava, kendi iradeleri dışında savaş felaketi nedeniyle bayramlarını kutlamak imkanında olmayan çocuklar ve ailelere en yakın zamanda ülkelerine barış gelmesi dileğinde bulundu. Kosova Müftüsü Ternava, Kosova İslam Birliği’nin her çeşit aşırıcılığa ve dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan teröre karşı olduklarını, İslam’ın terörle asla bağdaşamayacağını belirterek, İstanbul, Bangladeş ve Bağdat’taki saldırıları kınadıklarını vurguladı.

Barış, bereket, dayanışma ve hoşgörü dualarına katılan Kosovalılar, ardından birbirlerine sarılarak bayramlaştı. Bayram namazına katılan Nazmi Recebi, mübarek Ramazan ayının ardından Ramazan bayramına kavuşmanın verdiği mutluğunun son derece büyük olduğunu kaydetti. Müslüman aleminin bayramını kutlayan Fehmi Minhiki, büyük bir coşku içinde Ramazan Bayramı’nı karşıladıklarını, bayramın verdiği sevincin daim olması dileğinde bulundu. Ahmet Safçı isimli Kosovalı ise çok mutlu olduğunu ifade ederek, Ramazan Bayramı’nın tüm Müslümanlara, sağlık, mutluluk ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. 

İsveç'te de bayram coşkusu

Stockholm'de yaşayan Türkler sabahın erken saatlerinde camilerde yer bulabilmek için en yakın camilere koştu. Buna rağmen yer bulmakta güçlük çeken gurbetçiler sıkışık saflarda bayram namazını eda ettiler.

İsveç Din ve Sosyal İşler Müşaviri Fatih Mehmet Karaca İHA’ya yaptığı açıklamada, “İsveç’te yaşayan Müslümanlar olarak Ramazan-ı Şerif’i bir daha eda etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ramazan bayramını ülkemizdeki gibi canlı, heyecanlı olarak yaşama imkanına sahip değiliz ama yine de arkadaşlarımızla ve komşularımızla birlikte Ramazan bayramını eda etmek üzere birbirimizi ziyaret edeceğiz. Büyüklerimizin ellerinden öpeceğiz, Küçüklerimizi sevindireceğiz ve hastalarımızı ziyaret edeceğiz. Ben vatandaşlarımızın ve tüm Müslümanların Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Öte yandan, yüzlerce aile anavatanda hem yakınlarını görmek ve bayram tatilini geçirmek için Türkiye’ye gittiler.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.