Dünyanın çorabını Türkiye örüyor

Dünyanın çorabını Türkiye örüyor

Dünyanın en büyük üçüncü, AB pazarında ikinci büyük tedarikçi olanTürk çorap endüstrisinin ihraç geliri arttı.

Çin ve İtalya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü çorap ihracatçısı ve Avrupa Birliği (AB) pazarında ikinci büyük tedarikçi olan Türk çorap sektörü, özellikle AB pazarındaki payının büyümesiyle 2014 yılında ihraç performansını önemli oranda artırdı.AA muhabirinin ihracat verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yılın ocak-eylül periyodunda 824 milyon 229 bin dolar olan çorap sektörünün ihraç geliri, bu yılın eş döneminde yüzde 12 oranında artarak 922 milyon 42 bin dolara ulaştı. İhraç edilen çorap miktarı da yüzde 9'luk artışla 1 milyar 129 milyon 847 bin çift olarak gerçekleşti. 
 
Miktar bakımından ihracatın yüzde 75'ini, değer bakımından da yüzde 55'ini oluşturan pamuklu çoraplar, ihraç miktarı ve geliri en yüksek ürün oldu. 
 
Geçen yılın 9 aylık döneminde 786 milyon 800 bin çift olan pamuklu çorap ihracatı yüzde 8,3 oranında artarak 852 milyon 217 bin çifte, ihraç geliri de yüzde 13'lük artışla 510 milyon 670 bin dolara ulaştı.
 
Buu, 119 milyon 897 bin dolarla pamuklu örme külotlu çoraplar, 68 milyon 275 bin dolarla suni liflerden örme külotlu çoraplar, 51 milyon 939 bin dolarla sentetik liflerden külotlu çoraplar, 171 milyon 261 bin dolarla diğer çoraplar izledi.
 
Lider pazar İngiltere 
 
Çorap sektörünün yılın üç çeyreklik döneminde en fazla çorap sattığı ülkeler sırasıyla İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda oldu. 
 
Bu dönemde, lider pazar İngiltere'ye yapılan çorap ihracatı yüzde 14,5'lik artışla 226 milyon 471 bin dolar olarak kayıtlara geçti. 
 
İkinci sıradaki Almanya'ya yapılan dış satım yüzde 14'lük artışla 196 milyon 958 bin dolara, üçüncü sıradaki Fransa'ya yapılan ihracat da yüzde 24,4'lük artışla 99 milyon 989 bin dolara çıktı. 
 
Sektörün en büyük pazarları olan bu 3 ülkeye yapılan dış satım toplam çorap ihracatının yüzde 57'sini oluşturdu. 
 
İspanya 49 milyon 715 bin dolarlık çorap ihracatıyla dördüncü basamakta yer alırken, onu 37 milyon 123 bin dolarla Hollanda, 31 milyon 328 bin dolarla dünyanın en ikinci büyük çorap ihracatçısı İtalya takip etti. 
 
Öte yandan, en fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında yer alan ABD, İspanya ve İsviçre pazarlarında yüksek oranlı kayıplar meydana geldi. 
 
ABD'ye yapılan ihracat yüzde 24,7'lik düşüşle 10 milyon 675 bin dolara gerilerken, İspanya'ya yapılan ihracat yüzde 19,3, İsviçre'ye yapılan ihracat ise yüzde 13,8 oranında azaldı. 
 
"Üretimin yüzde 85'i ihraç ediliyor"
 
Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İyikülah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretimde Çin'in ardından ikinci sırada yer alan Türk çorap sektörünün her geçen yıl önemli mesafeler kateden bir gelişim sergilediğini söyledi. 
 
Sektörün sanayici ve çalışanın özverili çalışmaları neticesinde ihracatta istikrarlı bir büyüme trendi yakaladığını vurgulayan İyikülah, "Ürettiğimizin yüzde 85'ini ihraç ediyoruz ve ihracatımızın yüzde 90'ına yakınını gelişmiş Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Yaptıkları, yapacaklarının teminatı olan sektörümüz, ülkemizin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalaması doğrultusunda görev bilinciyle çalışmaktadır" diye konuştu.
 
İyikülah, üretim açısından her ne kadar ikinci sırada olsalar da bu başarıyla yetinmemeleri gerektiğine dikkati çekerek, şunları bildirdi:
 
"Hedefimiz, düşük fiyatla birinci sıraya yerleşen Çin ile ciro bazında rekabet etmek yerine, nitelikli, katma değeri yüksek ürünlerle İtalya'yı yakalamaktır. Bu amaçla ÇSD olarak gerek 2015 Şubat ayında 4'üncüsünü düzenleyeceğimiz İF Expo Çorap, İç Giyim Fuarı'nı gerekse beyaz yakalı, nitelikli iş gücünün yetişmesini sağlamak üzere eğitim kurumlarıyla yaptığımız işbirliğini çok önemsiyoruz. Ar-Ge ve inovasyon alanındaki çalışmalara ve markalaşmaya da odaklanıyoruz."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.