Dünyanın balığı kültür balıkçılığından

Dünyanın balığı kültür balıkçılığından

Dünyada 2030'a kadar balık üretiminin yaklaşık üçte ikisi kültür balıkçılığından karşılanacak.

Şeyma Tahan'ın haberi:

Dünya Bankası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nün (IFPRI) ortak hazırladığı raporda balıkçılık ve yetiştiricilik perspektifleri incelendi.

Raporda, deniz balıklarının alımının sabit kalması ve dünya genelinde, başta Çin olmak üzere, orta sınıfın talebindeki artış göz önüne alındığında 2030'a kadar balık üretiminin kültür balığı yetişticiliğinden sağlanacağı belirtildi.

Balıkçılık ürünlerinin ticari akışındaki büyümenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere kaydığı da vurgulandı.

Raporda, dünya balık tüketiminin yüzde 38'ini oluşturan Çin'in, 2030'da ilk sırada yer alacağı, diğer birçok ülke gibi bu ülkenin de artan talebi karşılamak için kültür balıkçılığına yatırımları güçlendireceği belirtildi.

Asya'nın, özellikle Güney Asya, Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya'nın, 2030'a kadar dünya balık tüketiminin yüzde 70'ini temsil etmesinin beklendiği, Sahraaltı Afrikası'da 2010'dan 2030'a kadar kişi başına yıllık balık tüketiminin yüzde bir azalacağı, ancak aynı dönemdeki yüzde 2,3lük hızlı nüfus artışı göz önüne alındığında bölgedeki balık tüketiminin tamamının yüzde 30 artacağı kaydedildi.

Raporda, başta tilapya, sazan ve yayınbalığı üretimi olmak üzere kültür balıkçılığının 2030'a kadar tüketime yönelik balık üretiminin yüzde 62'sini karşılayacağı belirtildi.

Dünyada tilapya üretiminin 2010-2030'da kadar yaklaşık 2 kat artarak yılda 4,3 milyon tondan 7,3 milyon tona çıkması bekleniyor.

Rapora imza atanlardan IFPRI görevlilerinden Siwa Msangi, kültür balıkçılığının dinamizminin bu alanda izlenmesi gereken bir model yarattığını kaydetti.

Msangi, bu raporu 2003'te yapılan benzer bir raporla karşılaştırarak, kültür balığı üretimindeki artışın beklenenden çok daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Dünya Bankası'nın Tarım ve Çevre Hizmetleri Müdürü Juergen Voegele de raporun, ekonomilerine uzun vadeli balık üretimiyle hız vermek isteyen gelişmekte olan ülkelere temel bilgiler sağladığını belirtti ancak kaynakların uzun vadeli yönetiminin dikkatle ele alınan politikalar gerektirdiğini vurguladı.

FAO Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Bölümü'nden sorumlu Müdür Yardımcısı Arni M. Mathiesen, kültür balıkçılığı potansiyelinin serbest bırakılmasının kalıcı ve olumlu etkileri olabileceğini bildirdi.

Mathiesen, "2050'ye kadar nüfusun 9 milyara ulaşması beklenen dünyada, özellikle güvenli olmayan gıdaların arttığı bölgelerde, çevre sorumluğu bakış açısıyla geliştiği takdirde, kültür balıkçılığının dünya gıda güvenliğine ve ekonomik büyümeye önemli katkıda bulunabileceğine" dikkati çekti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.