Dünyanın 21 milyon kişilik ayıbı

Dünyanın 21 milyon kişilik ayıbı

Bir sivil toplum kuruluşunun araştırması, korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi.

Dünyada Hindistan başta olmak üzere 21 milyon kişi zorla çalıştırılırken bunların 5,5 milyonu çocuk işçi.
 
İsviçre merkezli Terre des Hommes adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmasına göre, dünyada 21 milyon kişi zorla çalıştırılıyor. Bunların 5,5 milyonu ise çocuk. Çocuk ve yetişkinlerin kölelik benzeri şartlarda zorla çalıştırılması, yılda yaklaşık 150 milyar dolarlık ek kâr getiren bir iş. Tahminlere göre, dünya genelinde 21 milyon insan zorla çalıştırılarak suiistimal ediliyor. Bunların 5,5 milyonunu ise 18 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Zorla çalıştırılan kişilerin çoğunun Hindistan'da yaşadığı kaydedildi.
 
GÖÇ HAREKETLERİ TETİKLİYOR
 
Nüfus oranına göre bakıldığında Moritanya, Haiti, Pakistan ve Nepal de zorla çalıştırılan insanların sayısının fazla olduğu yerlerden. Terre des Hommes adlı sivil toplum kuruluşu, son çalışmasında konuya ilişkin güncel verileri ve bu modern kölelerin hikâyelerini biraraya getirdi. Yoksulluk, ayrımcılık ve yetersiz nitelikler, zorla çalıştırmaya zemin hazırlıyor. Göç ile çocukların sınır ötesi göç hareketlerinin köle işçi olarak kullanılması riskini arttırdığı belirtildi.
 
SOSYAL SİGORTANIN ÖNEMİ
 
Terre des Hommes başkanı Danuta Sacher, 'Milyonlarca çocuğun suiistimal edilmesinin önüne geçmekte en etkili önlem, ailelerin yoksulluk ve hastalıklara karşı sosyal sigortalarının olması ve eğitim fırsatlarının sunulmasıdır' dedi. Sacher, Brezilya ve Kamboçya'da sosyal sigorta sistemi insan onuruna yaraşır bir yaşam fırsatı sunduğunda çocuk işçi sayısının azaldığını gösterdiğini kaydetti.
 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.