Dünyanın 1000’inci mirası Türkiye’den olsun’

Dünyanın 1000’inci mirası Türkiye’den olsun’

Dünya Miras Listesi’ne eklenecek 1000’inci unsurun belirleneceği Dünya Miras Komitesi’nin Doha’daki 38’inci toplantısında, Türkiye’den de “Bursa ve Cumalıkızık” ile “Bergama” dosyaları görüşülecek.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’ne üye seçilen Türkiye, Almanya’dan Japonya’ya, ABD’den Çin’e onlarca ülkeden başvuruların bulunduğu Dünya Miras Listesi için ilk defa masanın diğer tarafında yer alacak. Dünya Miras Listesi’ne eklenecek 1000’inci unsurun belirleneceği Dünya Miras Komitesi’nin Doha’daki 38’inci toplantısında, Türkiye’den de “Bursa ve Cumalıkızık” ile “Bergama” dosyaları görüşülecek.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, önceki gün başlayan 25 Haziran’a kadar sürecek 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Türkiye’nin rolünü anlattı. Oğuz, toplantının en önemli gündem maddesinin, dünya mirası kabul edilecek yeni unsurlarla Dünya Miras Listesi’ndeki miras sayısının bine ulaşması olduğunu bildirdi. Oğuz, Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne yazılacak bininci unsurun kaydedileceği oturumda Komite’nin uzman ülkesi olduğunu belirterek, “Ümit ediyoruz ki Cumalıkızık ile Bergama dosyalarımız Dünya Miras Komitesi’nce kabul edilsin ve bininci miras bunlardan biri olsun” dedi.

Türkiye’den dünyaya 11 miras

UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu “Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”nce Türkiye’den Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen yerler ise şöyle:

İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti. Türkiye’nin, Dünya Miras Geçici Listesi’nde ise doğal ve kültürel 54 mirası bulunuyor.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.