Dünyadan çirkin saldırıya tepkiler büyüyor

Dünyadan çirkin saldırıya tepkiler büyüyor

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlendiği baskına tüm dünyadan tepkiler büyüyor.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri dünyanın farklı ülkelerinde protesto edildi.
 
Batı Şeria'da Ramallah'la Kudüs arasında bulunan Kalendiye askeri kontrol noktasında, İsrail askerleri Filistinli göstericilere müdahale etti. Gözyaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerin de kullanıldığı müdahale sırasında, plastik mermilerin isabet ettiği 15 kişi yaralandı, onlarca kişi de atılan gazdan etkilendi. Filistinli göstericiler de, İsrail askerlerine taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi.
 
Öte yandan  Filistin emniyet güçleri, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleriniprotesto etmek için Nablus ve El Halil kentlerinde düzenlenen yürüyüşlere müdahale etti.
 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Filistin emniyet güçleri, Hamas'ın Nablus kentinde düzenlediği yürüyüşe göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Gösteriye katılanları coplayan polis, yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı.  Filistin polisi, El-Halil kentinde deİsrail polisinin bulunduğu noktaya doğru düzenlenen yürüyüşe engel oldu. 
 
İran
 
İran'ın başkenti Tahran'da binlerce kişi Cuma namazının ardından Filistin'e destek ve İsrail'i kınama gösterisi düzenledi.
 
Tahran Üniversitesinde kılınan namaz sonrası Filistin Meydanı'na kadar yürüyen göstericiler, İsrail’in cinayetlerinin arkasında, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nin dolaylı, ABD’nin ise doğrudan desteklerinin olduğunu ifade eden sloganların yanı sıra, "Kahrolsun İsrail", "Kahrolsun Amerika" ve İslam dünyasının sessizliğini kınayan "İsrail zulmüne sessiz kalmak İslam'a ihanettir" pankartları taşıdı. 
 
Ayetullah Ahmed Hatemi cuma hutbesinde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınayarak, "Siyonistlerle ve siyonistlerin cinayetleriyle mücadelede tek yol, İmam Humeyni’nin ifadesiyle “bölgede var olan bu kanser tümörünü tarih sahnesinden silmektir” dedi.
 
Tahran Üniversitesi'nde kılınan cuma namazında hutbe okuyan Hatemi, "Bazı Arap yöneticiler, Siyonist rejimi bu vahşi saldırısından dolayı sadece dil ucuyla kınadılar. Bu da göstermeliktir" diye konuştu.
 
Lübnan
 
Lübnan'daki Filistinli mülteciler, başkent Beyrut'ta "Mescid-i Aksa ve Kudüs'e destek" gösterisi düzenlendi.
 
Ülkedeki Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin çağrısı üzerine, başkent Beyrut'taki Burc el-Baracne Kampı'nda toplanan Filistinli mülteciler, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Mescid-i Aksa ve Kudüs'ü unutmayacağız" yazılı pankart açtı.
 
Ürdün
 
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri Ürdün'ün farklı kentlerinde düzenlenen gösterilerde protesto edildi. Gösterilerde İsrail’in Amman Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısı yapıldı. Başkent Aman'daki El- Hüseyni Camisi önünde Cuma namazı sonrası düzenlenen protestoda ise yüzlerce Ürdünlü bir araya gelerek Mescid-i Aksa ile dayanışma yürüyüşü gerçekleştirdi.
 
Türkiye
 
Başkent Ankara'da ise Cuma namazı çıkışı Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nin avlusunda toplanan bir grup, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınını protesto etti.
 
Kendilerine "Müslümanlarla Dayanışma Platformu" adını veren grup üyeleri, namazın ardından cami avlusunda bir araya geldi. Platform adına açıklama yapan Emrullah Ayan, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya postalları ile girdiklerini belirterek İsrail'in saldırılarını gittikçe artırarak Müslümanların tepkilerini ölçtüğünü söyledi. 
 
İstanbul'da Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, İsrail'i protesto etti. 
 
Cuma namazı sonrası Fatih Camisi önünde toplanan çok sayıda vatandaş, "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Filistin halkı yalnız değildir" yazılı pankartlar taşıdı.
 
Filistin ve Türk bayrağı taşıyan gruptakiler,  "Kanımız aksa da zafer İslam'ındır", "Kanımız, canımız feda olsun Aksa'ya", "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak, tekbir getirdi. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.