Dünyadaki uzay aracı mezarlığı büyüyor

Dünyadaki uzay aracı mezarlığı büyüyor

NASA'nın yeryüzündeki uzay aracı mezarlığında araç sayısı her geçen gün artıyor. 1971'den bu yana görevi biten uzay araçlarının yönlendirildiği ve Point Nemo adının verildiği bölge, Antarktika'nın kuzeyinde yer alıyor.

Bilindiği üzere hem özel şirketler hem de NASA, ESA gibi uzay ajansları atmosfer ötesine uzay araçları gönderiyor. Bu araçların bir kısmı ticari amaç güdüyor bir kısmı ise uzay araştırmaları yapmak üzere görevlendiriliyor. Fakat nihayetinde birçoğu görevi sona erdikten sonra yeryüzündeki bir noktaya yönlendiriliyor. Raporlarda Point Nemo olarak belirtilen bu alan, NASA’nın uzay aracı mezarlığı olarak biliniyor.

1971’den beri uzay araçlarının yönlendirildiği bu mezarlık, Antarktika’nın kuzeyinde yer alan Pasifik Okyanusu’nda, kıyıya yaklaşık 375 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İşte bu mezarlığa gömülen uzay aracı sayısı 260’ı buldu. Uzay uzmanları, yaptıkları açıklamada bölgedeki hurdaların yüzyıllar boyunca birikmeye devam ettiklerini ifade ediyor.

Teknolojinin gelişmesi ve uzay alanında yapılan yatırımların artması, uzaya daha çok araç gönderilmesinin önünü açıyor. Bu da haliyle mezarlığa yönlendirilen araç sayısını artırıyor. Uzmanlar bu enkazın temizlenmesi için bir planın bulunduğunu fakat politik nedenlerden dolayı bir türlü adım atılamadığını belirtiyor.

Uzay uzmanı Bill Ailor, herhangi bir ülkenin başka bir ülkeye ait uzay aracını hareket ettirmesinin yasak olduğunu açıkladı. Bu nedenle Point Nemo’daki enkaz bir türlü temizlenemiyor. Gelgelelim burada biriken enkazın Dünya açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.