Dünyadaki en tehlikeli aktif yanardağlar

Dünyadaki en tehlikeli aktif yanardağlar

Tarih boyunda şehirleri yok eden, binlerce insanın ölümüne sebep olan yanardağlar, en çok korkulan doğal afetler listesinde ön sıralarda yer almıştır.

 Bu yanardağlardan bazıları aktifliğini kaybederken dünya çapında pek çok yanardağ ise hala insan hayatını ve şehirleri tehdit etmeye devam ediyor.

İşte büyük nüfus kitlelerine yakınlığıyla bilinen en tehlikeli yanardağlar...

10. Mauna Loa-Hawaii: Kapladığı alan ile Mauna Loa yanardağı dünyadaki en büyük volkandır ve Pasifik Okyanusu’nda bulunan Hawaii adasında oluşmuş 5 volkandan biridir. Mauna Loa Dağı'nın hacminin yaklaşık 75,000 kilometre küp olduğu tahmin ediliyor. Bu volkan en az 700 bin yıldır faaliyet gösteriyor. Dağ, en son 24 Mart - 15 Nisan 1984 tarihleri arasında lav püskürttü. Yerleşim yerlerine verebileceği zararlar nedeniyle dünyadaki en tehlikeli 16 yanardağını devamlı olarak gözlem altında tutan, "Onyılların Volkanları (Decade Volcanoes)" adlı bir uluslararası araştırma, gözlem ve ihbar kurumunun listesinde bulunuyor. Dağın şekli bir kalkan gibidir, çünkü dağın lavı oldukça sıvıdır, koyuluğunu azdır. Püskürmesi çok patlayıcı olmamasına rağmen, akışkanlığı daha çok yangınlara yol açıyor ve orada yaşayan nüfusu tehdit ediyor.

9. Taai Volkanı- Filipinler: Filipinler’deki Luzon adasında bulunan karmaşık bir volkan olan Taai Volkanı, oldukça güçlü patlamalara yol açar. Başkent Manila’dan 50 kilometre uzakta bulunuyor. Filipinler’deki aktif yanardağlardan biri olan Taai volkanının son patlaması şiddetli oldu, yaklaşık çevresindeki 5 bin ile 6 bin kişiyi öldürdü. En son 1977 yılında lav püskürten volkan 1991’den beri güçlü sismik aktivite gösteriyor. 2010 yılında, Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü yanardağın patlamaya hazırlandığını tespit edip alarm seviyesini artırdı.

8. Ulawun- Papua Yeni Gine: Bölgedeki en aktif ve en tehlikeli volkanlardan biri olan Ulawun, bin kilometrelik Bismarck volkanik yayındaki en yüksek volkandır. Ulawun volkanının ilk kaydedilen patlaması 1700 yılındaydı. Volkanın yanında birkaç bin insan yaşıyor. 1700’lerden beri 22 püskürme faaliyeti gösteren yanardağ, son birkaç yıldır da aktiftir. Volkan Bismarck yayındaki diğer dağlardan 400 metre daha yüksektir.

7. Nyiragongo Dağı: Afrika’daki en aktif volkanlardan biri olan Nyiragongo’nun zirvesinde aktif lav gölü bulunuyor. Virunga Dağları’ndaki 8 volkandan biridir. Kongo Cumhuriyeti’ndeki Goma kasabasının yakınlarında bulunan volkan Virunga Ulusal Parkı’nın içinde yer alıyor. Volkandaki lav gölü yakın tarihteki en büyük göldür. 1882 yılından beri en az 34 kez lav püskürten volkan halen oldukça aktiftir. En son 2002 yılında patlayan volkan Goma’nın yaklaşık yüzde 40’ını lavlar içinde bıraktı ve en az 120 bin kişinin evsiz kalmasına neden oldu.

6. Merapi Dağı- Endonezya: Koni biçiminde bir volkan olan Merapi Dağı, Orta Cava ile Yogyakarta arasındaki sınır üzerinde bulunuyor. Endonezya’daki en aktif yanardağ olan Merapi, 1548’den beri düzenli olarak lav püskürtüyor. Yogyakarta şehrine oldukça yakın mesafede bulunan dağın yanlarında binlerce insan yaşıyor. 10 bin yıldır aktif olan volkanın lavları saatte 110 kilometre hızla akıyor. Her 2-3 yılda bir küçük patlamalar oluşturan yanardağ 10-15 yılda bir daha büyük püskürtmelerle kendini gösteriyor. 2006 yılındaki patlamadan sonra meydana gelen depremle 300 binden fazla insan evsiz kaldı.

5. Galeras- Kolombiya: En az 1 milyon yıldan beri aktif bir yanardağ olan Galeras, Ekvator sınırına yakın güney Kolombiya’da yer alıyor. Zirvesi deniz seviyesinden 4 bin 276 metre yükseklikte bulunuyor. Tarihteki ilk bilinen patlaması 1580 yılındadır. Volkan 2000 yılından bu yana neredeyse her yıl lav püskürtüyor. 2010 yılında lav püskürtmeye başladığında 8 bin insan bölgeden tahliye edilmişti.

4. Sakurajima- Japonya: Aktif bir karmaşık volkan olan Sakurajima’nın volkanik aktivitesi halen devam ediyor ve çevresine çok fazla volkanik kül saçıyor. Her yıl binlerce küçük püskürtmelerle kendini gösteren volkanın külleri dağın birkaç kilometre yukarısına kadar çıkıyor. Volkandan sadece birkaç kilometre uzaklıkta Kagoshima’da yaklaşık 700 bin kişi yaşıyor. Son 45 yılda 7 bin 300 patlamayla kendini gösteren yanardağın külleri 2 kilometre yukarıya püskürdü.

3. Popocatépetl- Meksika: 5 bin 426 metre yüksekliğinde olan volkan, Meksika’daki en yüksek ikinci yanardağ olan volkan, doğal bir öldürücüdür. 1519 yılından bu yana yanardağ 20’den fazla kez lav püskürttü. Son büyük patlaması 2000 yılındaydı ve binlerce insan bölgeden tahliye edildi.

2. Vezüv Yanardağı-İtalya: Napoli’nin yaklaşık 9 kilometre doğusunda bulunan Vezüv yanardağı Milat’tan sonra 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silindi. Daha sonra 1944 yılındaki patlamada etrafındaki insanların tahliyesine neden oldu. Vezüv yanardağı son 100 yıl içinde patlama gösteren, Avrupa kıtasındaki tek yanardağdır. Volkanın lav püskürtme döngüsü yaklaşık 20 yıllık periyodu kapsıyor.

1. Yellowstone Caldera, Amerika: Amerika’da bulunan Yellowstone Caldera, 10 kilometre boyunda ve 30 kilometre eninde, Dünya’nın en büyük ve en tehlikeli yanardağıdır. 3 bin 142 metre yüksekliğindeki Yellowstone Caldera yanardağda, 640 bin yıl önce gerçekleşen patlamadan sonra 30 küçük patlama daha oldu. Ancak o günden bu yana yanardağın bir daha patlamadığını söyleyen bilim adamları, yanardağın bir daha ne zaman patlayacağını bilemiyorlar.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum