Dünyada yurtdışı eğitim bir sektöre dönüşmüş durumda

Dünyada yurtdışı eğitim bir sektöre dönüşmüş durumda

​Yurtdışı eğitim fuarı Genel Müdürü Akar, "Türk öğrenciler, yurtdışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyor. Tüm dünyada yurtdışı eğitim bir sektöre dönüşmüş durumda" dedi.

Yurtdışı eğitim fuarı IEFT Genel Müdürü Deniz Akar, "Türk öğrenciler, yurtdışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyor. Tüm dünyada yurtdışı eğitim bir sektöre, bir eğitim turizmine dönüşmüş durumda" dedi.

AA muhabirinin yurtdışı eğitimine ilişkin sorularını yanıtlayan Akar, Türkiye'nin yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında ilk 5'te yer aldığını dile getirerek, her yıl 90 bine yakın öğrencisini yurtdışına eğitime gönderdiğini, bunun 35 binini dil eğitimine giden öğrencilerin oluşturduğunu söyledi.

Öğrencilerin büyük kısmının İngiltere'yi tercih ettiğini belirten Akar, İngiltere'yi sırasıyla ABD, Malta, Kanada, Avustralya, Almaya, Fransa ve İtalya'nın izlediğini aktardı.

Yurtdışı eğitim sektörünün kürselleşen bir sektör haline geldiğine işaret eden Akar, devletlerin yurtdışı eğitim sayesinde ülkelerine çektiği öğrencilerden önemli bir miktarda kazanç sağladığını vurguladı.

Akar, 2011 OECD verilerine göre dünya çapında 4,3 milyon öğrencinin toplamda bu sektöre her yıl 100 milyar doların üzerinde fayda sağladığını belirterek, "Dünya genelinde en çok öğrenciyi eğitim için ülkesinde ağırlayan ABD, 20 milyar dolar kazanç sağlıyor. NASA’nın bir yıllık bütçesi 19 milyar dolar, yani yurtdışından gelen öğrenciler ABD kasasına NASA’nın bir yıllık bütçesinden fazlasını bırakıyor. Bu sebeple diğer ülkeler de öğrenci çekmek üzere daha fazla tanıtıma yöneliyor" ifadelerini kullandı.

ABD'ye yılda 12 bin civarında lisans ve yüksek lisans öğrencisi giderken, bir o kadar da dil okullarına ve diğer programlara katılım olduğunu dile getiren Akar, İngiltere’de ise yılda 30 bin civarında Türk öğrencinin lisans, yüksek lisans ve dil eğitimi yaptığını, bu sayının Almanya’da 10 bin, Rusya ve Çin'de bin civarında bulunduğunu aktardı.

Türk öğrencilerin yaklaşık üçte birinin üniversite eğitimi için yurtdışına çıktığını vurgulayan Akar, şunları kaydetti:

"Yurtdışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurtdışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolar harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin doların üzerinde. Kısacası Türk öğrenciler, yurtdışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyor. Tüm dünyada yurtdışı  eğitim bir sektöre, bireğitim turizmine dönüşmüş durumda. Küresel çapta yurtdışı eğitime olan talep hızla artıyor. 2009 yılında 3,5 milyon olan yurtdışında okuyan öğrenci sayısının, UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. Bu, 10 yıllık bir süreç içerisinde yüzde 100’lük bir büyüme anlamına gelmektedir. Bizim de ülke olarak 2020 hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor. Bu yükselen sektörden pay almaya en yakın ülkelerden biriyiz. Biraz daha fazla tanıtımla önemli bir payı alabileceğimizi düşünüyorum."

'İstatistiksel veriler Türkiye’nin bu sektörde var olduğunu belirtiyor'

Deniz Akar, artık her gelir seviyesinden öğrencinin yurtdışı eğitim alabildiğini belirterek, bunun için yüksek bütçeler harcamak istemeyenlerin Doğu Avrupa ülkelerini tercih ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin son yıllarda dünya ekonomisinde edindiği güçlü yer dolayısıyla Türkiye'deki çok uluslu şirketlerin sayısının arttığını vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Bu şirketlerde çalışmak isteyenler yabancı dil eğitimlerine ayrı bir önem veriyor. Bunun yanı sıra yurtdışında staj yaparak bu ülkelerdeki iş yapma biçimlerini öğrenmek istiyorlar. Bu sebeple yurtdışında staja ilgi gün geçtikçe artıyor. Ayrıca, Türkiye’nin birçok ülkeyle vizelerini kaldırması sayesinde ülkeye yabancı yatırımcıların girmesi, iş yapma biçimlerinin gelişmesi, küreselleşme ve sosyal medya sayesinde erişilebilirlik gibi etkenler de uluslararası öğrenci trafiğini hızlandırdı. Bir ülkenin öğrencilerinin yurtdışı eğitime katılım oranını ülkelerinin gelişmişlik seviyelerine dair ipuçları veriyor. İstatistiksel veriler Türkiye’nin bu noktada gerek gönderdiği gerekse kabul ettiği öğrencilerle bu sektörde var olduğunu belirtiyor."

Yurtdışı eğitim yapmak isteyen başarı seviyesi yüksek öğrenciler için burs imkanlarının da oldukça fazla olduğunu ifade eden Akar, gelir seviyesi ortalamanın altında yer alan ailelerin başarılı çocuklarının gerek hükümet gerekse başvurdukları ülke hükümetleri ve üniversitelerinden burs alabildiğini belirtti.

Burs veren kurumlar arasında British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic'in ön plana çıktığına dikkati çeken Akar, ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumları, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabildiğini anlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.