'Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanserle karşılaşıyoruz'

'Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanserle karşılaşıyoruz'

KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Utkan, "Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusuyla karşılaşıyoruz. Giderek artan bir sıklık olduğunu dünya literatürü gösteriyor." dedi.

Derince Kusachi Kültür Merkezi'nde göğüs kanserinden korunmanın yollarıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, göğüs tümörünün 4 kadından birinde ortaya çıktığını söyledi.

Teknolojik ilerleme ve farkındalık yaratılsa da oranın bu şekilde olduğunu ifade eden Utkan, kanserin başka organlarla ilgili problem yarattığı için bir hastalık grubu anlamı taşıdığını kaydetti.

Utkan, kanserin hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluştuğunu dile getirerek, "Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusuyla karşılaşıyoruz. Giderek artan bir sıklık olduğunu dünya literatürü gösteriyor. Öldürücü bir hastalık bu. Ölümlerin hepsine baktığımızda yüzde 12-13 kanser nedeniyle oluyor. O halde bu özelliği ortadan kaldırmak için erken tedavi için gayret göstermemiz lazım." şeklinde konuştu.

"Her 11 dakikada bir kadın göğüs kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor"

Türkiye'deki ölüm nedenlerinden yüzde 13'ünün kanserden kaynaklandığını anlatan Utkan, kalp damar hastalıklarından ölümün de yaklaşık yüzde 50 olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Utkan, ciddi bir halk sağlığı sorunu olan kanserin erken tanısının kendilerinin görevi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2006 yılında kanser tedavisine 2,8 milyar lira harcadığını ifade eden Utkan, "Sosyal devletin önemli görevi bu zaten. Bu artışla 2020'de bu miktar 4 katına çıkacak. Etkin koruma yöntemleri uygulayarak kanser görülme sıklığını azaltmak, kanserden ölümleri azaltmak, yaşayan hastaların hayat kalitesini düzeltmek amacımız olmalı. ABD'de her 7 kadından biri, Avrupa'da da 10 kadından biri göğüs kanserine yakalanıyor. Her 11 dakikada bir kadın göğüs kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Her 3 dakika bir kadına da yeni meme kanseri tanısı konuluyor. Türkiye'de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Periyodik olarak kontroller yapılmalı." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.