Dünyada gıda alerjisi yüzde 50 arttı

Dünyada gıda alerjisi yüzde 50 arttı

Dünyada gıda alerjileriyle ilgili istatistikler alarm veriyor.

Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Önleme Kurumu tarafından yapılan tahminlere göre 1997 yılından bu yana gıda alerjisi vakalarında yüzde 50 artış oldu ve bu yıl 18 milyon kişiye ulaştı.

En fazla gıda alerjisine neden olan gıdalar ise fıstık, diğer kuruyemişler, süt, yumurta ve susam olarak sıralanıyor. Çocuklarda görülen gıda alerjisi vakaları ise son 20 yılda adeta patlayarak büyüdü.

En çok gıda alerjisi MelbournE'de

Avustralya'nın başkenti Canberra'da bu ay yayımlanan istatistiklere göre Avustralyalı gençler arasında gıda alerjisi şikâyetiyle hastanelere yapılan başvurular yüzde 110 oranında artış gösterdi. Araştırma sonucu gıda alerjisinin dünyada en fazla Melbourne'de yaşandığı ortaya çıktı. Ancak tüm araştırmalara rağmen hiç kimse gıda alerjilerindeki söz konusu artışın nedenini bilmiyor. 2010 senesinden bu yana yapılan bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda, Melbourne'deki çocukların yüzde 10'unda gıda alerjisi olduğu tespit edildi.

Canberra Üniversitesi'nden Dr. Raymond Mullins, "Araştırmamızdaki istatistiki rakamlar ve yöntemde hiçbir yanlışlık yok. Biz bu rakamların buzdağının sadece su üstündeki kısmı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Pek çok insan alerjisinin farkında değil

Özellikle gıda alerjisi konusundaki bir diğer sorun da, bazı kişilerin kendilerindeki gıda alerjisinin farkına varmayışları. Melbourne'de HealthNuts isimli bir gıda alerjisi araştırması yapan Dr. Jennifer Koplin, "Pek çok insanın kendilerindeki gıda alerjisinin farkında olmadıklarını fark ettik. Gıda alerjisini anlamak için belirli gıdaları tüketip sonucunu görmenin dışında daha iyi bir test de yok. Bu da her bir çocuk için en az 4 saat alıyor ve testler alerjili çocuklar için bazı riskler taşıyor" dedi.

Yumurta, fıstık ve susama dikkat!

Dr. Koplin'in 6 yıldan bu yana yaptığı araştırmada yer alan, en küçüğü bir yaşındaki çocuklar şimdi 6 yaş ve üzeri yaşlara geldi. Araştırmada toplam 5276 çocuk gözlemleniyor. Bu araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 3'ü fıstık, yüzde 9'u yumurta ve yaklaşık yüzde 1'i susama karşı alerjik rahatsızlık taşıyor. Bir yaşındaki küçük çocukların neredeyse yüzde 50'sinde bir yıl sonra yumurta alerjisi belirtileri ortadan kalkıyor. 4 yaşındaki gıda alerjili çocukların ise sadece yüzde 22'si fıstığa karşı olan alerjiyi yenebiliyor.

zaman
   
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.