Dünyada bir milyon kişi içmediği halde sigara dumanından ölüyor

Dünyada bir milyon kişi içmediği halde sigara dumanından ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada içmediği halde 1 milyon kişinin sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybettiğini belirtti.

Hasan küçük'ün haberi:

Sigara kullanımın halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu anlatan Kemik, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olurken psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Aytekin Kemik, sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun tamamen bırakmak olduğunu söyledi. Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğunu anlatan Kemik şöyle devam etti: Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.