Dünyaca ünlü bilimadamları buğdaydaki 'sarı pas' hastalığını konuşacak

Dünyaca ünlü bilimadamları buğdaydaki 'sarı pas' hastalığını konuşacak

Dünyanın bir numaralı kültür bitkisi olan buğdayda ciddi üretim kayıplarına yol açan "sarı pas" hastalığı, İzmir’de düzenlenecek sempozyumda masaya yatırılacak.

Menemen ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE), ABD, Kanada, Fransa ve Danimarka ile birlikte bu alanda dünyadaki beş önemli merkezden biri haline getirildi. Bakanlığın Kuru Tarım Alanları Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) ile birlikte kurduğu merkez, Kuzey Afrika’dan Batı ve Orta Asya’ya kadar geniş bir alana hizmet verecek. zYüzde 50 verim kaybına sebep olabilen sarı pasa karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişi yapmak amacıyla 40 ülkeden 200 bilimadamı İzmir’de buluşuyor.

2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu, 28-30 Nisan 2014 arasında İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenecek. Sonuç raporu bütün dünyada yayınlanarak, ülkelerin ortak mücadelesinin temelini oluşturacak. Misafirler arasında, tarım alanında Nobel kazanan tek isim olan ünlü buğday araştırmacısı Norman Borlaug’un kızı Jeanny Borlaug da yer alacak. Sempozyumda sarı pasın dünyadaki mevcut durumu, önümüzdeki yıllarda olması muhtemel gelişmeler, buğdayda sarı pasa dayanıklılıkla ilgili son çalışmaların dünya bilimsel arenasına sunumu, çeşitli ülkelerde sarı pasa dayanıklı çeşitlerin tohumluk üretimleri ve bunların üreticiler tarafından kullanım durumu, sarı pasın zararlarına karşı güçlerin birleştirilmesi için kurumlar ve ülkeler arası işbirliklerinin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.

16 BİN ÇEŞİT BUĞDAY ÜZERİNDE İNCELEME

ETAE bünyesinde kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi, sarı pasa karşı dayanaklı buğday çeşitleri geliştirmek üzere 16 bin tür üzerinde incelemelerine başladı. Kuzey Afrika’dan Asya’ya kadar çok geniş bir alandan sorumlu olan merkez, yapacağı çalışmalar sayesinde verim ve kalitenin düşmesine sebep olan sarı pasa karşı en dayanıklı buğday çeşitlerini bulacak. Bunlar, hem Türkiye hem de merkezin sorumluluk bölgesindeki buğdayı pas hastalıklarından koruyacak.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.