Dünya Su Günü

Dünya Su Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı Türkiye’de bir yılda 20 metreküp azaldı" "Türkiye su zengini bir ülke değil" "GAP, KOP ve DOKAP gibi büyük projeler en kısa zamanda tamamlanmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bir yılda 20 metreküp azaldığını bildirdi.

Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kullanılabilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp olduğunu, bunun yaklaşık 7 milyar metreküpünün içme suyu olarak, 5 milyar metreküpünün sanayide, 32 milyar metreküpünün de tarımsal amaçlı kullanıldığını belirtti.

Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, son nüfus rakamlarına göre bin 461 metreküp olarak belirlendiğini ve bu rakamın 2023 yılında bin 329 metreküpe inmesinin öngörüldüğünü ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı Türkiye'de bir yılda 20 metreküp azaldı. 2012'de bin 481 metreküp olan kişi başına kullanılabilir su miktarı, 2013 yılında bin 461 metreküpe indi. Türkiye su zengini bir ülke değildir. 'Az miktarda su kıtlığı çeken ülkeler' arasında yer almaktadır. Fakat nüfus artışı nedeniyle kişi başına kullanılabilir su miktarı yıllar itibarıyla gerilemiş, 1500 metreküpün altına inmiştir. Tarım, sanayi ve evsel su kullanım oranları, belli bir strateji doğrultusunda dağıtılmamaktadır. Ülkemizde yıllık yağış ortalaması, dünya ortalamasından düşüktür. Bu durumlar mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Şu anda kullanılabilir suyun yaklaşık 32 milyar metreküpü sulama amacıyla kullanılmaktadır. Tarım arazilerimizin yaklaşık 8,5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak yer altı ve yer üstü sularla sulanabilir özelliktedir. Hala sulamaya açılmamış arazi miktarı 2,77 milyon hektar düzeyindedir. Sulamaya açılan 5,73 milyon hektar alanın da çoğunda salma sulama dediğimiz vahşi sulama yapılmaktadır. Ülkemizde tarımsal sulamada bilinçlenme artsa da hala yanlış zamanda, yanlış miktarda sulama yaygın."

-Kuraklık riskini azaltmak için önlemler-

Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) gibi büyük projelerin en kısa zamanda tamamlanması, tarımsal sulamada damla, yağmurlama gibi modern, tasarruflu sistemlere geçilmesi gerektiğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.