Dünya Rabia Günü'nde kan ve gözyaşı

Dünya Rabia Günü'nde kan ve gözyaşı

"14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde Kahire'de düzenlenen gösterilerde 7 kişi hayatını kaybetti, 60'tan fazla kişi gözaltına alındı.

Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara emniyet güçlerinin müdahalesi sırasında binden fazla kişinin hayatını kaybetmesinin birinci yıl dönümünde ülke genelinde güvenlik önlemleri artırıldı.
 
Mısır'ın çeşitli kentlerindeki gösterilere karşı polis geniş çaplı önlemler alırken, Tahrir, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları ile Kahire'nin giriş çıkışlarında sıkı kontroller yapıldı. Kahire'de düzenlenen gösterilerde 7 kişi hayatını kaybetti, 60'tan fazla kişi göz altına alındı. Ülkede Süveyş ve İsmailiyye olmak üzere birçok kentte de benzer güvenlik önlemlerine başvuruldu. 
 
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı grupların çağrısı üzerine başkent Kahire, İskenderiye, Buheyra, Suhac, Beni Suveyf ile ülkenin doğusundaki Dimyat ve Feyyum kentlerinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimleri ve Rabia işareti olan dövizler yer alırken, darbe sonrası cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi protesto edildi.
 
Başkentteki Medinetu'n-Nasr'da yürüyüş yapan göstericiler, yaşanan kanlı baskınlara işaretle ellerini kana boyadılar. İskenderiye'nin Ebu Süleyman, es-Suyuf ve Burcu-l Arap bölgelerinde düzenlenen yürüyüş ve gösterilerde de darbe karşıtı sloganlar atıldı.
 
Nil Deltası'nda Buheyra ve Suhac kentlerinde göstericiler, insan zincirleri oluşturarak Rabia ve Nahda meydanlarındaki kanlı baskınlarda hayatını kaybedenlerin intikamı için sloganlar atıldı. Beni Suveyf'teki gösteride ise Rabiave Nahda'da baskın emri verenlerin yargılanması talep edildi.
 
Fransa 
 
 Fransa'da, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıya anma töreni düzenlendi.
 
Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara, emniyet güçlerinin müdahalesi sırasında binden fazla kişinin hayatını kaybetmesinin birinci yıl dönümü için yüzlerce eylemci Başkent Paris'teki Republique Meydanı'nda toplandı.
 
Darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimleri ve Rabia işareti olan dövizler taşıyan eylemciler, darbe sonrası cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi  aleyhine slogan attı.
 
Eylemciler, Fransız medyasını Mısır'daki katliamlar karşısında sessiz kalmakla suçlarken, anma törenini organize edenlerden Fransa Demokrasiyi Savunma Birliği Genel Sekreteri Zenati Ebu Hüseyin ise Fransa'daki Mısırlılar olarak Rabia'daki kardeşlerini unutmadıklarını söylüyor.
 
"Er ya da geç Mursi gelecek, Sisi gidecek" diyen Ebu Hüseyin, Rabia Meydanı'nda sivilleri öldürenlerin er ya da geç adalet önünde hesap vereceğini dile getirdi.
 
Anma törenine katılanlar, atılan sloganlar ve söylenen Rabia Marşı'nın ardından olaysız dağıldı.
 
Almanya
 
Mısır'da, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında darbecileri protesto ederken açılan ateş sonucu yaşamını yitirenler olayın birinci yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de anıldı.
 
Kentin Merkezi’ndeki Brandenburg Kapısı önünde toplanan grup, Mısır bayrakları ve ''Rabia işaretleri'' taşıdı. Üzerinde ‘’Bu sadece askeri hükümet altındaki Mısır’da olur: 529 kişiye bir günde idam cezası verildi’’, ‘’Askeri darbeye hayır’’ ve ‘’Biz demokrasi ve hukuk devleti için protesto ediyoruz’’ yazan afişler yerlere serilirken, ‘’Mısır’a özgürlük’’, ‘’Mısır’a barış’’, ‘’Askeri darbeye hayır’’ ve  darbeyle görevinden alınan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen sloganları atıldı.
 
Meydana mumlarla ‘’R4BIA’’ yazısı yazıldı ve yanına ‘’Susmak öldürür’’ yazısı konuldu. 
 
Burada yapılan konuşmada, Mısır’da 1 yıldan beri diktatör rejiminin bulunduğu, Mısır halkının acı çektiği ifade edildi. Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında bir yıl önce binlerce kişinin öldürüldüğüne dikkati çekilen konuşmada, "şu an yönetimde olan rejiminin halkına ihanet ettiği" vurgulandı.
 
"Mısır yönetiminin, suçsuz yere insanları öldürdüğü ve cezaevine koyduğu" belirtilen konuşmada ‘’Rabia işareti’’ yapanların özgürlük istediği kaydedildi.
 
Anma eylemine katılanlardan Yusuf Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘’Rabia Günü’nün’’ kendisi ve tüm Mısırlılar için umut anlamına geldiğini belirtti.
 
Bir yıl önce temmuzda Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda bulunduğunu, oradaki insanlarla yemek yediğini anlatan Yusuf, Almanya’ya geldikten sonra katliamın yapıldığını ve çok üzüldüğünü anlattı.
 
"İnşallah orada hayatını kaybedenler şehadete kavuşmuştur" diyen Yusuf, katliamı geçekleştiren darbeci Sisi’nin ve generallerin cezalandırılması gerektiğini kaydetti.
 
Türk haklının kendileriyle birlikte olduğunu, Türklerin cumartesi Berlin’de Mısır rejimine karşı yapılacak gösteriye de katılacaklarını belirten Yusuf, "Bizim umudumuz ağabeyimiz Erdoğan. O bizim kalbimizde. Bizi askeri rejime karşı Katar emiriyle birlikte destekliyor.  Erdoğan, şimdi Cumhurbaşkanı olduğu için mutluyuz. Sadece Türkiye’nin  değil, tüm Müslümanların Cumhurbaşkanı’’ ifadelerini kullandı.
 
Brandenburg Kapısı önündeki eylem, olaysız sona erdi.
 
ABD
 
Mısır'da Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında darbecileri protesto ederken açılan ateş sonucu yaşamını yitirenler olayın birinci yıl dönümünde ABD'nin başkenti Washington'da anıldı.
 
Franklin Meydanı'nda toplanan grup, Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasına karşı gösteri düzenleyenlere Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği katliamı protesto etti.
 
Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu grup, ABD'nin Mısır'a mali yardımlarını durdurmasını talep eden pankartlar taşıdı ve katliamın sembol ismi Esma'nın da fotoğrafının yer aldığı sembolik bir mezarlık oluşturdu. Darbe sonrası cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi karşıtı slogan atan grup, katliamı tiyatro gösterileriyle canlandırdı.
 
Anma eylemine katılanlardan New York Eyalet Üniversitesi öğretim Üyesi Mısırlı Profesör Eşref Attiya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anma eylemi için New York'tan geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:
 
"Demokrasimiz ve haysiyetimiz için direnmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı seçilen Mursi'nin ne olursa olsun, 3 yıllık dönemini tamamlaması gerekiyordu. Biz, Amerikan halkının bu konudaki farkındalığını artırmak istiyoruz, buradaki politikacılarla konuşuyoruz ve tüm dünyada gösteriler düzenleyen insanlarla birlikte çalışıyoruz."
 
Rabia katliamına tanıklık eden Attiye adlı 18 yaşındaki bir eylemci de "Mısırlı emniyet güçlerinin Rabia Meydanı'ndaki vahşetine şahit oldum. Yaz tatili için Kahire'deydim, Rabia Meydanı'na sürekli gidip geliyordum. Benimle birlikte olan insanların, kardeşlerimin yanımda öldürülmesine tanık olmak gerçekten inanılmazdı. Bazı arkadaşlarım hala hapiste tutuluyor, bazıları ise öldürüldü. Normalde her yaz Mısır'a gidiyoruz ama bu sene gitmedik" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.