Dünya özgür Filistin için ayakta

Dünya özgür Filistin için ayakta

Yaklaşık 2 bin Filistinli'nin hayatını kaybettiği Gazze'de tam bir insani dram yaşanırken, İsrail'in soykırım çabalarına karşı dünya genelinde on binlerce kişi sokağa döküldü.

 'Özgür Filistin' çağrısı yapan barış taraftarları, 'Utan Obama' sloganıyla ABD'ye tepki gösterdi.
 
İsrail'in sivil kıyımına karışı İngiltere'nin başkenti Londra'da 'Savaşı Durdur Koalisonu'nun (Stop The War Coalition) organize ettiği protesto gösterisine 20 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler işgal sırasında İsrail yanlısı yayın yapmakla suçlanan BBC kanalının önünden Hyde Park'a yürüdü. Göstericiler arasında Filistin bayrakları ve pankartları taşıyan çok sayıda Yahudi grupları ve çocuklu aileler de vardı. Eylem sırasında 'Özgür Filistin', 'Utan Obama' sloganları atıldı. Manchester, Edinburgh ve Dublin gibi şehirlerde de yüzlerce
 
kişinin katıldığı protestolar düzenlendi. Öte yandan İngiltere Afet ve Acil Durumlar Komitesi, Gazze'deki mağdurlara ulaştırılmak üzere son 24 saatte 7,5 milyon dolar toplandığını açıkladı.
 
ZUMA'YA SİLAH UYARISI
 
Dünyanın dört bir yanında gösteriler düzenlenirken, İran'da doktorlar, hemşireler ve binlerce hastane personeli Gazzeli sivillere destek protestosu için bir araya geldi. Kanada, Umman, İspanya, Malezya ve diğer birçok ülkede de çeşitli gösteriler düzenlendi. Güney Afrika'da Cape Town sokaklarını dolduran yaklaşık 50 bin kişi, Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya ve hükümete İsrail'e silah satışını durdurma çağrısında bulundu.
 
AB'NİN MERKEZİNDE EYLEM
 
Avrupa Birliği'nin (AB) kalbi olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de de yüzlerce kişinin katıldığı ''Filistin için Beyaz Yürüyüş'' adlı etkinlik düzenlendi. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail aleyhine sloganları attı. Çok sayıda kadının da yer aldığı grup, yüzlerce beyaz balonu gökyüzüne bıraktı. Göstericiler okudukları Fransızca ve Flamanca bildirilerde, İsrailli yetkililerin, işledikleri savaş suçları nedeniyle yargılanmalarını talep etti.
 
İSRAİLLİLER DE ORADA
 
Avustralya'nın Sydney ve Melbourne kentleri de büyük protestolara sahne oldu. Yaklaşık 2 bin kişinin toplandığı gösterilerde Avustralya Dışişleri Bakanlığı binasına Gazze'de hayatını kaybedenlerin isimlerini taşıyan kağıtlar yapıştırıldı. Bazı göstericiler, İsrail'in katliamlarına tepkilerini ellerini kırmızıya boyayarak gösterirken, eylemciler arasında 'İsrailli olmaktan utanıyorum' pankartı taşıyan İsraillilerin de yer alması dikkat çekti.
 
ABD YARDIMINA SON VERİN
 
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, ABD'nin başkenti Washington'da, Beyaz Saray önünde protesto edildi. Codepink adlı sivil toplum kuruluşu üyelerince organize edilen gösteride 30 kişilik bir grup, 'İsrail'e ABD yardımına son ver' ve ''İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama son ver'' yazılı pankartlar taşıdı. New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) önündeki gösteride de 'Özgür Filistin, Özgür Gazze', 'İsrail'e artık suç işlemesi için para yok' sloganları atıldı.
 
İŞÇİLER DE AYAKLANDI
 
İsrail'in Gazze'ye saldırıları Kanada'nın Hamilton kentinde yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Kanada'nın en büyük işçi organizasyonlarından biri olan 54 sendika ve 1 milyon işçinin çatı kuruluşu Ontario İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Sid Ryan, mitingdeki konuşmasında Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper'ı protesto etti. Ryan, 'Bu savaş Hamas'a karşı bir savaş değil. Bu savaşın, İsrail'in kendini savunma hakkıyla da bir alakası yok. Bu Gazze'nin masum erkeklerine, kadınlarına ve çocuklarına karşı bir savaş. İsrail soykırım yapıyor' ifadelerini kullandı.
 
TABUTLU EYLEM
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Stephanplatz Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişi, 3 günlük ateşkesin ardından İsrail'in yeniden Gazze'ye saldırmasını protesto etti. Eylemciler, meydana İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden çocukların isimlerinin yazıldığı sembolik tabutlar yerleştirdi. Tabutların çevresinde mumlar yakan eylemciler, Gazze'de hayatını kaybeden çocuklar için dualar etti.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.