Dünya, oradan karanlığın içerisinde bir nokta gibi gözüküyor

Dünya, oradan karanlığın içerisinde bir nokta gibi gözüküyor

NASA’nın Cassini uzay aracı geriye ana gezegenine baktığı ve Dünya’nın 1.4 milyar kilometre uzağından bir fotoğrafını çekti

Yalnız kaşif Cassini Uzay Aracı, 1997 yılında Güneş sistemini keşfetmek amacıyla fırlatıldı. Tam 7 yıl süren uzun bir yolculuğun ardından 2004 yılında Satürn gezegeninin yörüngesine vardı. Toplamda 20 yıllık bir serüvende sona gelinde. Zira Cassini Uzay Aracı’nın yakıtı bitti. Şimdi Cassini’yi son bir görev bekliyor. Satürn gezegeni ile dev halkaları arasında 22 kez çeşitli dalışlar gerçekleştirerek bilgi toplayacak. Böylece Satürn’ün yörüngesindeki halkanın neden ve nasıl oluştuğunu çözmeye çalışacak. 15 Eylül 2017 tarihinde ise son bir dalış gerçekleştirerek kendini Satürn’ün atmosferine bırakacak. Yer çekimi ile Satürn’ün atmosferine girdikten sonra ise parçalara ayrılacak. Cassini Uzay Aracı, son görevini tamamlayarak artık Satürn’ün bir parçası haline gelecek.

Cassini Uzay Aracı nedir? Ne için geliştirildi?

Cassini-Huygens Satürn gezegenine gönderilen bir insansız uzay sondasıdır. NASA-ESA-ASI’nin Satürn sistemine gönderilen bir amiral gemisi sınıfı robotik uzay sondasıdır. 2004 yılında oraya vardıktan bu yana gezegen ve ayrıca Jüpiteri gözlemleyerek heliosferi, ve izafiyet kuramı deneyi amacıyla çok sayıda doğal uyduyu inceledi. Geliştirme yaklaşık iki yıl sonra 1997 yılında başlatılan, bu yörünge kâşifi Satürn yörüngesine girdi ve 2005’te Huygens denilen uydusu Titan’a indi. Cassini ziyaret için Satürne giden dördüncü ve yörüngesine giren ilk uzay sondası oldu, ve görevi 2014 itibarıyla devam etmektedir. İki parçalı uzay aracı astronomlar Giovanni Cassini ve Christiaan Huygens adını taşıyor.

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün halkaları arasında

Uzay aracı Titan IVB / Centaur taşıyıcı roketiyle 15 Ekim 1997 tarihinde fırlatılarak Dünya, Venüs ve Jüpiter’in alçaktan uçuş dahil bir gezegenlerarası yolculuğunun ardından 1 Temmuz 2004 tarihinde Satürn çevresindeki yörüngesine girdi. 25 Aralık 2004 tarihinde, yaklaşık 02:00 UTC sıralarında Huygens uzay aracından ayrıldı. Titan’ın atmosferine girdi ve yüzeye indi 14 Ocak 2005 tarihinde Satürn’ün ayı Titan’a ulaştı.

Cassini Uzay Aracı, Satürn’den ilk kez Dünya’nın fotoğrafını çekti

Cassini Uzay Aracı, Satürn’ün halkaları arasından Dünya’nın fotoğrafını çekti ve bu görüntüler ortaya çıktı:
Dünya’dan gökyüzüne bakıp diğer gezegenleri sadece küçük birer ışık noktası olarak görüyoruz. NASA’nın Cassini uzay aracı da Satürn’ün halkaları arasından geriye ana gezegenine baktığı ve Dünya’nın 1.4 milyar kilometre uzağından bir fotoğrafını çekti. O uzaklıktan bakıldığında Dünya, karanlığın içerisinde parlayan bir nokta gibi gözüküyor.

cassini-uzay-araci-saturn-dunya-fotografi-1.jpg

Cassini bu fotoğrafı 12 Nisan tarihinde çekti. NASA’nın söylediğine göre “her ne kadar fotoğrafta görmek için çok küçük olsa da, o sırada Dünya’nın Cassini’ye bakan kısmı güney Atlantik Okyanusu’ydu.” Ayrıca uzay ajansı, fotoğrafın daha yakın, kırpılmış sürümünü de yayınladı ve o fotoğrafta Ay da daha zayıf bir parlak nokta olarak görülebiliyor.

Ne yazık ki bu fotoğraflar, Cassini’nin Dünya’ya gönderdiği son fotoğraflardan olabilir. Uzay aracı, Satürn’ün halkalarını ve aylarını inceleme konusundaki başarılı görevinin ardından bu yılın ilerleyen zamanlarında Satürn’ün atmosferinde kendisini parçalayacak. Cassini uzay aracı, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı ortaklığı ile 1997 yılında uzaya gönderilmişti.

Kaynak: İndigo Dergisi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.