Dünya ölümlere sağır

Dünya ölümlere sağır

Esed rejimi iki yıldır kuşattığı Duma’yı iki haftadır aralıksız bombalıyor. Son beş günde artan saldırılarda 120’si kadın ve çocuk 350’den fazla sivil katledildi.

Yerle bir edilen kentte yaralı sayısı binleri aşıyor. Suriyeli muhalif lider Hoca, “Dünya Kobani’ye yaptığı gibi Duma’ya da yardım eli uzatsın” çağrısında bulundu.

Suriye’de Doğu Guta bölgesindeki Duma kentinde rejim güçlerinin iki hafta süren saldırılarında 350’den fazla kişi öldü binlerce kişi yaralandı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, 2 yıldır kuşatma altındaki Duma’da rejim güçlerinin son 5 gün içinde düzenlediği saldırılarda ise 28’i kadın 29’u çocuk toplam 178 kişi öldü, 370’den fazla kişi de yaralandı. Esed güçleri, aynı şekilde iki yıldır kuşatma altında tutulan Guta bölgesine de bir yıldır gıda ve tıbbi malzemelerinin geçişine izin vermiyor.

KOBANİ’DEN DAHA KÖTÜ

Suriye muhalefeti lideri Halid Hoca da rejimin Duma’da son iki haftada 350 kişiyi öldürdüğünü belirterek bölgenin kurtarılması için uluslararası topluma “Kobani’ye yardım ettiğiniz gibi Duma’ya da edin” çağrısı yaptı. Rejimin Duma ve civarını “yerle bir ettiğini” dile getiren Hoca, “Aralarında 120 kadın ve çocuğun bulunduğu 350’den fazla kişi şehit düştü, binlerce kişi yaralandı ve evsiz kaldı. İşlediği suçları tepki görmeyen katil rejim, insanlık suçu işlemeye devam ediyor” diye konuştu.

HİÇ DEĞİLSE KORİDOR AÇILSIN

Muhalefet lideri Hoca, Suriyelilerin “sadece bombardımanın durdurulması ve güvenlik koridorlarının açılmasını” istediğine dikkat çekti. Hoca, “Rejimin zehirli gaz ve varil bombalarıyla ölmek IŞİD’in bıçakları veya ateşiyle ölmekten daha az çirkin değil” ifadelerini kullandı.
Rejimin Duma bölgesini iki hafta boyunca bombalayarak yakıp yıktığını söyleyen Hoca, bunun savaş suçu ve insan haklarının açık bir ihlali olduğunu vurguladı. Hoca, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı Duma’daki durumu aktarmak için aramaya çalıştığını ancak kendisine dönüş yapılmadığını da aktardı.

De Mistura saçmaladı

Suriye’deki insani krizi sona erdirme iddiasındaki BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, savaş suçlusu olarak yargılanma ihtimali olan Esed’in Suriye’de çözümün parçası olduğunu ileri sürdü. Mistura, Esed’in çözümün bir parçası olup olmayacağına ilişkin soruya, “Esed, halen Suriye’nin devlet başkanıdır, ortada bir hükümet var. Sonuçta Esed, çözümün bir parçasıdır” yanıtını verdi. Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Esed rejiminin savaş suçlarını belgelemesine rağmen Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da ortak toplantıda aynı soruyu “Esed, ortaklarımızın gerçek dostu asla olamaz, fakat mevcut durumda radikal IŞİD’le mücadele etmek gerekir. Esed’in pozisyonunu yeniden düşünmeye gerek yoktur” diyerek yanıtladı.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.