Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden idamlara tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden idamlara tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği, yaptığı açıklamada Mısır'da verilen idam cezalarının en basit hukuk kriterlerinden yoksun olduğunu belirtti

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını kınayarak, kararları "siyasi" olarak nitelendirdi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, "siyasi olmasından ötürü" söz konusu hükümlerin kabul edilemeyeceği belirtildi.

Açıklamada, "Hukukun en basit kriterlerinden yoksun, insan aklının alamayacağı bu hükümler, Mısır'ın tarihine, medeniyetine ve yargıya hakarettir" ifadesine yer verildi.

"Suskunluğu bozma ve seyirci kalmama" çağrısı yapılan açıklamada, "Geçici, insanlık dışı çıkarları bir kenara bırakıp, özgür Mısır halkının yanında olmayız" değerlendirmesinde bulunuldu.

Mısır'da ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyaben 545 sanık yargılanmış, bunlardan 528'i idam cezası çarptırılmış, 17'sinin ise beraatlarına karar verilmişti. İdam cezasına çarptırılan sanıkların dosyaları, Müftüye sevk edilmişti.

Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni'nin de bulunduğu, çoğunluğu gıyaben yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci bölümü ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minye Ceza Mahkemesi, dünkü duruşmada, söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek dosyayı Müftüye göndermişti.

Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyasını da karara bağlamıştı. Bu kapsamda 37 sanık hakkındaki idam kararı onaylanmış,  491'inin cezası ise müebbet hapse çevrilmişti.
Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.