'Dünya helal pazarından 400 milyar dolar pay alabiliriz'

'Dünya helal pazarından 400 milyar dolar pay alabiliriz'

Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Ete, "Hükümetimizin politikaları, özel sektörün de çabaları sayesinde dünya helal pazarında kısa sürede 400 milyar dolar pay almamız mümkün." dedi.

Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Yunus Ete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, organizasyon şirketi Discover Events tarafından 23-25 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek 5. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi öncesi, etkinliğin global iletişim ortağı olan AA'ya açıklamalarda bulundu.

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ete, dünya genelinde Müslüman nüfusun 2 milyara yakın olduğunu, insanlarda helal gıdaya ve helal sektörüne hassasiyetin her geçen yıl arttığını söyledi.

Ete, dünya helal sektörünün 4 trilyon dolara yaklaştığını kaydederek, bunun 2 trilyon dolarını katılım bankacılığı, ödeme sistemleri ve sigortacılık gibi İslami finansın, 1 trilyon dolarını helal gıdanın, 250 milyar dolarını helal turizmin, geriye kalan bölümünü de helal ilaç, helal kozmetik, helal tekstil gibi enstrümanların oluşturduğunu aktardı.

Yunus Ete, İslami finans ürünlerinin İngiltere, İsviçre, Malezya, Bahreyn, Dubai ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde çok kullanıldığını ve yüksek rakamlara ulaştığını bildirdi.

Özellikle gelişmekte olan Müslüman ülkelerde İslami finans ürünlerine ilginin arttığını ifade eden Ete, Türkiye'de de son dönemlerde bu alanda çeşitli finans ürünlerinin oluşturulduğunu anlattı. 

"4 trilyon dolardan yüzde 10 pay almak mümkün"

Ete, dünya helal turizm sektörünün 250 milyar dolara ulaştığını belirterek, bu konuda Türkiye'de de son dönemde çok ciddi atılım olduğunu, sadece İslami turizme hizmet veren otellerin açılmaya başlandığını hatırlattı.

Türkiye'de diğer helal sektörlerinde yavaş da olsa çalışmaların başlandığını dile getiren Ete, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde son yıllarda hükümetimizin de öncülük etmesiyle helal sektörü konusunda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. ancak henüz çok gerilerdeyiz. Türkiye'nin dünya helal sektöründen aldığı pay alanlara göre yüzde 2 ila 5 arasında değişiyor. Ülkemizin İslami pazardan aldığı pay 55 milyar dolarlık İslami finans ürünleri başta olmak üzere 100 milyar dolar civarında. Biz, hükümetimizin yeni politikaları, özel sektörün de çabaları sayesinde dünya helal pazarından aldığımız toplam payı yüzde 10'a, 400 milyar dolara, çıkarabiliriz. Yani kısa sürede 100 milyar dolardan yüzde 300'lük artışla 400 milyar dolara çıkarabiliriz."

80'i aşkın ülkeden üst düzey kişi ve firmalar katılacak

Ete, dünya helal pazarından Türkiye'nin daha fazla pay alabilmesi ve bu alanda farkındalık yaratmak, gündem oluşturmak için bir expo ve zirve düzenleneceği bilgisini verdi.

Yunus Ete, Discover Events'in organizasyonunda İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle 23-25 Kasım'da 5. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı (5th OIC Halal Expo) ve Dünya Helal Zirvesi'nin (World Halal Summit Istanbul) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirileceğini kaydetti.

Etkinliğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortaklığında düzenleneceği bilgisini veren Ete, organizasyonun, İİT üyesi 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcisinin katılacağı İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısıyla eş zamanlı yapılacağını anlattı

Ete, fuar ve zirveye, helal gıda, İslami turizm, İslami finans, kimya, kozmetik, tıp ve eczacılık konularında faaliyet gösteren 80'i aşkın ülkeden 7 bin 500'e yakın kişi ile üst düzey 150 marka, kurum ve kuruluşun katılımının beklendiğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.