Dünya fotoğrafının akıl almaz öyküsü

Dünya fotoğrafının akıl almaz öyküsü

Dünya’ya 1.6 milyon kilomereden çekilen en net fotoğrafın öyküsünü, NASA uzmanı Adam Szabo, Hürriyet’e anlattı...

Apollo 17 mürettebatının 1972’de çektiği ve tarihe ‘Mavi Bilye’ adıyla geçen tarihi fotoğraf, NASA’nın Derin Uzay İklim Gözlemevi (DSCOVR) uydusu tarafından ‘muazzam' bir şekilde bir kez daha yenilendi.
Aslında yıllar boyunca Dünya yörüngesindeki birçok uydu ya da Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar tarafından defalarca fotoğraflanan bu muazzam görüntü, ilk kez bu kadar uzak mesafeden çekildi.

35 KAT DAHA UZAKTAN

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın ‘DSCOVR’ projesinde yer alan Adam Szabo, Apollo 17’nin Dünya’ya ‘sadece’ 45 bin kilometre uzaktan çektiği fotoğrafa kıyasla, ‘DSCOVR’ uzay aracının yaklaşık 35 katı mesafe yani tam 1.6 milyon kilometreden aldığı görüntünün, beklentilerini de aştığını söyledi.
Szabo, o kadar uzaktan çekilmesine rağmen bu karenin inanılmaz çözünürlülüğünü, “Fotoğrafta çöllerdeki kum yapısı, nehir sistemleri ve karmaşık bulut desenleri bile belli oluyor. DSCOVR sayesinde bilim insanları keşfedilecek birçok bilgiye ulaşacak” ifadesiyle anlattı.

ASLINDA 10 AYRI FOTO

Uzay aracındaki kamera farklı ışık süzgeçleri kullanarak 10 adet fotoğraf çekti.

Gelen görüntülerde güneş ışınlarının havadaki moleküler etkisiyle yayılarak karakteristik mavimsi tona dönüştüğünü görülebiliyor. Son fotoğraf ile dünyanın önceki fotoğraflarına göre daha fazla ayrıntı yakalanmış oluyor.

NASIL ÇEKİLDİ

NASA’nın sayfasında yer alan bilgiye göre, bu muazzam fotoğraf DSCOVR üzerindeki 4 megapiksel CCD kamera ve bir teleskopla çekildi. En yeni ‘Mavi Bilye’de öne çıkan kıtalar ise Kuzey ve Güney Amerika oldu. Orijinal Mavi Bilye’de ise Afrika ve Arap Yarımadası görülüyor. NASA, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve ABD Hava Kuvvetleri’nin ortak projesi olan DSCOVR, bir yıl boyunca Güneş fırtınalarını gözlemleyecek. Uydu, Güneş fırtınaları sonrasında muhtemel riskleri erkenden değerlendirme şansı sunacak.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.