Dünya, çok kültürlülüğü yönetmekte aciz

Dünya, çok kültürlülüğü yönetmekte aciz

Avrupa Birliği (Ab) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'daki hoşgörüsüzlük ve artan ırkçılıkla mücadelenin en etkin yolunun diyalog olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i Ab Bakanlığı'nda kabul etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığı döneminde önceliklerinden bir tanesinin Avrupa'daki hoşgörüsüzlük ve artan ırkçılığa karşı özellikle kültürlerarası diyalogun dini boyutuyla beraber güçlendirilmesi konusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu süreçte kendilerine önemli katkıları olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi radikal ırkçı partilere desteğin arttığını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, bu durumun Avrupa'nın ortak değerlerini savunan kişi ya da kurumları endişeye düşürdüğünü dile getirdi. Çavuşoğlu, "Bununla mücadelenin en etkin yolu diyalogdur ve bu süreçte Diyanet İşleri Başkanlığımız ile birlikte yapabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum" dedi.

- "Din özgürlükleri raporu" -

Görmez de yurt dışındaki Müslüman varlığına ilişkin yakın takipte olduklarını anımsattı. Ab Bakanı Çavuşoğlu ile önemli çalışmalara imza atacaklarını kaydeden Görmez, bunlardan birinin de "din özgürlükleri raporu" olduğunu söyledi.

Hemen hemen her gün birtakım hak ihlallerine şahit olunduğunu anlatan Görmez, din ve inanç özgürlüklerinin her alanında yaşanan bu tür durumları artık bütün dünya ile paylaşmanın daha doğru olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Suçlayıcı olmak istemediklerini belirten Görmez, bütün dünyada "İslamofobia" olduğunu ancak kendilerinin kurum olarak insanlığı suçlamak yerine nerede hata yaptıklarını ve bunun olmaması için nasıl bir söylem geliştirmeleri gerektiği üzerinde çalıştıklarını anlattı. Mehmet Görmez, "Bu yanlışlardan insanlığı kurtarmak için neler yapmak gerektiği üzerinde bize neler düşüyor, bunlar üzerinde de düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Çok kültürlü dünyayı yönetme konusunda dünyada bir acziyet bulunduğunu söyleyen Görmez, yeni bir dil ve söylem geliştirmek gerektiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum