Dünya çocuklarının yüzde 40’ı okuma bilmiyor

Dünya çocuklarının yüzde 40’ı okuma bilmiyor

Dünyada ilkokul çağına gelmiş çocukların yüzde 40’ı, çeşitli sebeplerden dolayı okuma, yazma bilmiyor ve basit matematiksel işlemleri yapamıyor.

Bağımsız bir araştırma ekibi tarafından hazırlanarak, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kürtür Örgütü UNESCO’ya sunulan rapor, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Rapora göre, dünya genelinde ilkokul çağına gelmiş 650 milyon çocuktan 250 milyonu, temel eğitim imkânlarından yoksun durumda bulunuyor. İlkokul çağına gelmiş çocukların yüzde 40’ını oluşturan bu kitlenin 130 milyonu, bir ilköğretim okuluna kayıtlı olmasına rağmen, temel eğitim için gerekli olan asgari kriterlere sahip değil. Kayıtlı olunan ilköğretim kurumunun imkânlarının ya da öğrencinin maddi durumunun yetersizliği bu durumda etkili oluyor. Geriye kalan 120 milyon çocuk ve gencin ise daha önce okula çok az gittiği ya da hiç gitmediği belirlendi.

Temel eğitimlerini alamayan bu çocukların hükümetlere kaybının yıllık 129 milyar doları bulması ise raporun çarpıcı sonuçlarından biri olarak göze çarpıyor.

UNESCO Birleşmiş Milletler temsilcisi Vibeke Jensen raporun ardından, dünya çapındaki bu ‘öğrenme ve eğitim krizi’nin yoksullaştırılmış bölgelerdeki tecrübesiz ve niteliksiz öğretmenlerden kaynaklandığını belirtti.

Raporda yer alan ilginç verilerden bir tanesi de ilkokul öğretmenleri ile ilgili. Analiz edilen ülkelerin üçte birinde ilkokul öğretmenlerinin yüzde 75’inden daha azı ulusal eğitim standartlarını karşılayabilecek şekilde eğitilmiş. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova bu durum ile ilgili olarak, eğitim kalitesini arttırmak için 2015 yılına kadar 5,2 milyon öğretmen alımı gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.