Dünya Buğday Üretimi 5 Milyon, Tüketimi 13 Milyon Ton Artacak

Dünya Buğday Üretimi 5 Milyon, Tüketimi 13 Milyon Ton Artacak

IGC'nin uluslararası tahminlerine göre, dünya buğday üretiminin geçen sezona nazaran 5 milyon ton artışla 718 milyon tona ulaşması bekleniyor

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) uluslararası tahminlerine göre, dünya buğday üretimi 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015'te, bir önceki döneme kıyasla 5 milyon ton artarak 718 milyon tona ulaşacak.
 
Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel buğday üretiminin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Çin ve Hindistan'daki yüksek rekoltelerin etkisiyle yüzde 1 civarında artacağının tahmin edildiğini söyledi.
 
Kazakistan, Kanada, ABD, İran, Türkiye ve Avustralya'nın üretimlerinde azalma beklentisine karşın 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 dönemi küresel rekoltenin 5 milyon ton yükselişle 718 milyon tona çıkacağını vurgulayan Boyacıoğlu, "Dünya buğday hasat alanı da yüzde 1 artışla 222,9 milyon hektara ulaşacak" dedi.
 
Aynı aylarda, bir önceki döneme nazaran dünya buğday tüketiminin 13 milyon ton yükselişle 710 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü anlatan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
 
"Buna göre, küresel buğday tüketiminin geçen seneye kıyasla yüzde 1,9 artmış olacak. IGC'nin raporuna göre, buğdayın yem olarak küresel kullanımı yüzde 5,6 artışla 139 milyon ton düzeyinde öngörülüyor. Buğdayın insan gıdası olarak doğrudan kullanımı ise yüzde 1,5 yükselmeyle 484 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Endüstriyel kullanımının da yüzde 4,5 artması ve 19 milyon tona ulaşması bekleniyor."
 
Dünya dönem sonu stokların, geçen sezondan 8 milyon ton yüksek olarak 193 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesinin beklediğini dile getiren Boyacıoğlu, başlıca ihracatçıların (AB ülkeleri, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) stoklarının ise 8 milyon ton artarak 60 milyon tona çıkacağının öngörüldüğünü bildirdi.
 
Boyacıoğlu, IGC'ye göre, Türkiye'nin buğday üretiminin 18 milyon tondan 15,5 milyon ton düzeyine gerileyeceğini, ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisinin ise aynı tahmini 15 milyon ton olarak açıkladığını sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.