"Dumanlı hava sahaları"na ceza yağdı

"Dumanlı hava sahaları"na ceza yağdı

İstanbul'da kapalı alanlarda tütün kullanımına ilişkin 2,5 yılda işletme ve şahıslara kesilen ceza miktarı 30 milyon lirayı buldu.

İstanbul Halk Sağlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi ekiplerince, kapalı alanlarda tütün kullanımına ilişkin 2,5 yılda 715 bin 388 işletme denetlendi, bunların 12 bin 381'inde ihlal tespit edildi. Ekiplerin işletme ve şahıslara kestiği ceza miktarı, 30 milyon lirayı buldu.

Kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilip tüketilmediğini denetleyen İstanbul Halk Sağlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü Arif Gündüz, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla çalışmalarını AA muhabiriyle paylaştı.

Gündüz, kanun gereğince kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında ve özel araç sürücülerinin tütün ürünü kullanımının yasak olduğunu anımsatarak, bunlarla ilgili denetimleri kentteki 80 ekiple yürüttüklerini söyledi.

Şikayetleri değerlendiren ekiplerin denetim faaliyetlerini kolluk kuvvetiyle içilmesi muhtemel zamanlarda, gece ve gündüz yaptıklarını dile getiren Gündüz, sigara içilen kapalı mekanda kimlik kontrolü yapan polisin 100 lira ceza kestiğini, kendi personellerinin ise işletme sahibinin yasayı ihlal ettiğine ilişkin tutanak düzenleyerek, durumu tespit ettiğini kaydetti.

Bu tutanağa göre en alt bin 357 lira, en üst 6 bin 800 lira olmak üzere, kaymakamlığın işletmenin büyüklüğüne, iş türüne, sürekli bu yasayı ihlal edip etmediğine bakarak para cezası kestiğini anlatan Gündüz, yılda 4 kere aynı ihlali yapan bir işletmeye kapatma cezası verildiğini anlattı.

Gündüz, ekiplerin kapalı alanda tütün tüketilip tüketilmediğinin tespitinin yanında bu konuda bir uyarı yazısı olup olmadığına da baktığını, uyarı levhası olmayanlara da para cezası kesildiğini ifade ederek, nargile kafelerle ilgili yapılan denetimlerde de nargile sunum uygunluk belgesine baktıklarını belirtti.

"Algıyı değiştirmek gerekir"

Kentte 311 nargile sunum uygunluk belgesine sahip işletme bulunurken nargile içilen çok daha fazla kafe olduğunu dile getiren Gündüz, kapalı alanda tütün ürünü tüketen ve bu belgesi olmayan nargile kafelere de ceza kestiklerini ifade etti.

Gündüz, iki saat içinde ihlal bildirilen yere müdahale edildiğini belirterek, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketildiğini gören vatandaşların Alo 184 hattını arayabileceklerini söyledi.

Kapalı alanlarda sigara içmemenin algı meselesi olduğunu ifade eden Gündüz, şu bilgileri verdi:

"Kırmızı ışıkta geçmek yasak olmasına rağmen geçenler var. Eskiden otobüslerde sigara içilmemesi kabul edilmezken şimdi otobüslerde sigara içilmesi kabul edilmiyor. Bu konudaki algı değişti. İnsanlar artık otobüse binince sigara içmeme davranışına sahip oldu. Toplumda bir davranış değişikliği yaratmamız gerekiyor. Bunu yapana kadar kırmızı ışıkta geçildiği gibi kapalı alanlarda da tütün ürünleri tüketilecek. Biz de kanunun verdiği yetkiye göre denetimlerimizi sıklaştıracağız. Bir mücadeledir bu. 'Kanun geldi' diye bir anda bıçakla kesilmez, her yer dumansız hava sahası olmaz. Bu bir emek meselesi. Şikayet edenler de bu mücadeleye destek vermeli. Gittikleri mekanlarda sigara içildiğini görenler kendi kendine şikayet etmemeli, 184'ü arayarak ihlal bildiriminde bulunmalı."

103 işletmeye kapatma cezası 

İstanbul Halk Sağlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü Arif Gündüz'ün verdiği bilgiye göre, ekipler 2013'te yaptıkları 301 bin 253 denetimde 5 bin 510 işletmede ihlal tespit etti, 5 bin 293 kişiye ceza uyguladı. İşletmelere ve şahıslara kesilen ceza miktarı 13 milyon 769 bin 162 lira olurken, bunun yüzde 40'ı tahsil edildi.

Geçen yıl ise 305 bin 832 denetim yapıldı, 4 bin 500 ihlal tespit edildi, 5 bin 100 kişiye de ceza kesildi. İşletme ve şahıslara kesilen 11 milyon 113 bin 13 liranın 4 milyon 180 bin 368  lirası ise peşin tahsil edildi. Cezanın toplamda yüzde 57'sinin tahsilatı yapıldı.

Bu yılın ilk 4 ayında ise 108 bin 303 denetimde 2 bin 366 ihlal tespiti yapıldı, 2 bin 167 şahsa ceza kesildi. Bu yılın ilk 4 ayında işletme ve şahıslara kesilen yaklaşık 5 milyon liralık cezanın da yüzde 67'si tahsil edildi.

Buna göre, son 2,5 yılda 715 bin 388 işletmeye denetim yapıldı, 12 bin 381'inde ihlal tespit edildi, 12 bin 560 kişiye ise  ceza kesildi. İşletme ve şahıslara kesilenceza miktarı ise 30 milyon lirayı buldu.

İşletmelere uygulanan kapatma cezası yürürlüğe girdiği 11 Haziran 2013'ten bu yana 17 ilçede 103 işletmeye 130 kapatma cezası uygulandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.