DSÖ'den Bosna'da hastalık uyarısı

DSÖ'den Bosna'da hastalık uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bosna Hersek ve Sırbistan'daki sel felaketinin ardından suların çekilmesiyle ortaya çıkabilecek ve sudan geçebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Tarık Jasareviç, Balkanlar'daki sel felaketinin ardından suların çekilmeye başladığına ve insanların yavaş yavaş evlerine döndüğüne dikkati çekti.

Bu ülkelerdeki sağlık yetkililerinin sudan ve taşıyıcılarla geçebilecek hastalıklar konusunda çalışma yürüttüklerini ifade eden Jasareviç, bulaşıcı hastalıklar için erken uyarıların yapılması ve zarar gören sağlık merkezlerinin çalışabilir duruma getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Suyun çekilmesiyle ortaya çıkabilecek, endüstriyel ve kimyasal kirlenmeye de dikkati çeken Jasareviç, selde önemli miktarda hayvanın telef olduğuna işaret ederek, bu hayvanlardan insanlara hastalık bulaşabileceğini belirtti.

Jasareviç, "Selden zarar görmüş alanlardaki ölü hayvanlar halk sağlığını tehdit ediyor. Fakat hijyenik önlemler alınırsa riskler yönetilebilir. İnsanlar ölü hayvanlara dokunmamalı" dedi.

"460 bin çocuk etkilendi"

UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac ise Balkanlar'daki sel felaketinden 460 bin çocuğun etkilendiğini bildirdi.

Bölgedeki sağlık merkezleri ve okulların selden zarar gördüğüne işaret eden Boulierac, Sırbistan'da 150 okulun kapalı olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek'te, ülkenin dörtte birinde yaklaşık bir milyon kişinin selden doğrudan etkilendiğini belirtin Boulierac, bölgenin son 120 yılda almadığı kadar fazla yağış aldığını söyledi.

UNICEF'in bölgede hijyen kitleri, su pompaları ve su temizleme malzemeleri dağıttığını aktaran Boulierac, UNICEF'in bu çerçevede yardım faaliyetleri için 3.6 milyon ABD doları fona ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Dünya Gıda Programı Sözcüsü Elisabeth Byrs de 75 tonluk acil gıda yardımının yarın sabah uçakla Dubai'deki depolarından Bosna Hersek'e ulaştırılacağını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.