DSÖ, sigara ile mücadelede Türkiye’yi örnek gösterdi

DSÖ, sigara ile mücadelede Türkiye’yi örnek gösterdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadeleye dair küresel raporunda, Türkiye'nin tütün ürünlerine karşı aldığı önlemleri övdü.

Raporda, Türkiye'nin tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için attığı yapılması tavsiye edilen tüm adımları atan ilk ülke olduğuna dikkat çekildi.

DSÖ raporunda, Türkiye'nin tütün ürünleri paketlerinin yüzde 65'inin uyarı mesajlarıyla kaplanmasını mecbur tuttuğuna değinildi. Ayrıca, bu ürünlerin satış fiyatının yüzde 80'inin vergiden oluştuğu belirtildi. Tütün reklamları ve promosyonu ile bu ürünlerin sponsorluk yapmasının tamamen yasaklandığı vurgulandı. Sonuçta da 2008'den 2012'ye kadar tütün tüketiminin yüzde 13,4 oranında düştüğü belirtildi.

Raporda ayrıca kişi başına 1 ila 3 dolar harcayarak her ülkenin kalp-böbrek rahatsızlıkları, felç, kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma oranını düşürebileceği belirtildi. Rapora göre 2012'de bu hastalıklardan ölen 38 milyon kişiden 16 milyonu, zamanında önlem alınsaydı daha uzun yıllar sağlıklı kalabilirdi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.