Dr. Kemik: "Sağlığınız İçin Günde 2 Bardak Süt İçin

Dr. Kemik: "Sağlığınız İçin Günde 2 Bardak Süt İçin

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, süt tüketiminin okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığını belirterek, “Büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az yarım litre süt tüketmesi gerekmektedir. Sağlığınız i

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, süt tüketiminin okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığını belirterek, “Büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az yarım litre süt tüketmesi gerekmektedir. Sağlığınız için günde 2 bardak süt için” dedi.
 
Dr. Kemik, 27 Eylül Dünya Okul Süt Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, süt tüketiminin önemine değindi. Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi işbirliğiyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Okul Sütü Programı uygulanmaya başlandığını anımsatan Dr. Kemik, bu programla ana sınıfı dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine süt dağıtımına başlandığını kaydetti. Programın, çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırarak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklediğini vurgulayan Kemik, süt ve süt ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesi, bu konuda toplumda bir bilinç oluşturulması amacıyla dünyada her yıl 27 Eylül’ün Dünya Okul Süt Günü olarak kutlandığını kaydetti.
 
Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle pek çok besin ögesine olan gereksinimin, yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğuna dikkat çeken Kemik, enerji ve besin ögeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından birinin süt ve süt ürünleri olduğunun altını çizdi. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketiminin özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığını dile getiren Kemik, “Beslenmemizde sütün oldukça önemli bir yeri vardır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında pek çok besin ögesi bakımından iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda süt tüketimi son derece önemlidir. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, osteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik sağlığı üzerinde ciddi ve zararlı etkiler oluşturabilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Sütün içeriğinde bulunan ve organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyumun çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynadığına işaret eden Kemik, şöyle devam etti: “Öte yandan, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml süt tüketmesi gerekmektedir. Sağlığınız için günde 2 bardak süt için.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.