Dr. Fadıloğlu: Kuru fasulye yerine soya, nohut, börülce yiyin

Dr. Fadıloğlu: Kuru fasulye yerine soya, nohut, börülce yiyin

Zengin fakir her kesimden sofraların vazgeçilmez yemeklerinden kuru fasulyenin fiyatı 12 lira sınırına dayanınca onun yerine geçecek yiyecek arayışları da başladı.

Bu amaçla soya, nohut ve börülce öne çıkıyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, kuru fasulye yerine kilosu 3,5-4 liradan başlayan, protein oranı yüksek soya fasulyesi ve nohutla beslenilebileceğini söyledi.

TÜİK verilerine göre geçen yıl 195 bin ton kuru fasulye üretildi. Türkiye’nin tüketimi ise 250 bin ton civarında olunca aradaki fark ithalatla karşılandı. Güney Amerika'daki kuraklık, Çin'de aşırı yağışlar ve Türkiye'de çiftçilerin az yetiştirmesi, ithal üründeki yüzde 20’lik vergi sebebiyle kuru fasulye 12 lirayı buldu. Sofraların vazgeçilmezi olan kuru fasulyenin, bu yıl da muhtemel kuraklık ve arzın az olması sebebiyle fiyatının daha da yükselmesi, 16-17 liraya ulaşması bekleniyor. Dr. Fadıloğlu, vejetaryen veya et alacak gücü olmayanlar için temel protein kaynağı olan kuru fasulyenin birçok seçeneği bulunduğu belirterek, çeşitli önerilerde bulundu. Fadıloğlu, “Nohut, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, börülce ve barbunya, şu anda fiyatı nedeniyle kuru fasulye yerine rahatlıkla tüketilebilir. Protein, kalsiyum ve karbonhidrat yönünden zengin, ete yakın yapıda olan kuru baklagiller, özellikle vejetaryenler için önemli besin maddeleri. Ülkemizde az tanınan soya fasulyesi, baklagiller içinde yağ yüzdesi, protein içeriği ve besin değeri en yüksek olanı.” dedi.

'TAVUK, BALIK VE YUMURTA, PROTEİN İHTİYACINIZI KARŞILAR'

Kuru fasulyeden alınan proteinin daha fazlasını yumurta, tavuk ve balık ürünlerinden karşılanabileceğini vurgulayan Fadıloğlu, “Tavuk ve balık fiyatları, kuru fasulyeden daha ucuz. Et yemeyenler, yumurta yiyebilir. Bir adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir.” diye konuştu. Bütçeye katkıda bulunmak, tasarruf etmek adına hangi yemeklerin yapılabileceğini de anlatan Eylem Ezgi Fadıloğlu, şunları kaydetti: “Bütçe dostu olan mercimekli köfte, nohut, bezelye, bulgur pilavı, mercimek çorbası, buğday çorbası, tarhana, ezo gelin çorbası, yoğurtlu pirinç çorbası, mercimekli bulgur pilavı, yoğurtlu makarna gibi gıdaları ya da tavuk, balık gibi et ürünlerini tercih edebilirsiniz. Balık alırken fiyatı yüksek olanlar yerine besleyici değeri, yağ oranı yüksek ve fiyatı uygun olan hamsi, sardalya gibi balıkları seçebilirsiniz. Yumurtadan yapılan menemen, çılbır gibi yemekler de besleyici değeri yüksek, sağlıklı gıdalardır. Fiyatındaki artıştan dolayı hem kuru fasulye hem de fazla et tüketmeyenlerden biriyseniz, sebzelerden karnabahar, mantar ve ıspanağı alternatif olarak tüketebilirsiniz.”

100 GR. KURU BAKLAGİLDEKİ PROTEİN MİKTARI

Kuru baklagiller Protein

Bakla 25

Barbunya 21

Fasulye 22.6

Nohut 19.2

Börülce 23.1

Mercimek 24

Bezelye 22.5

Soya fasulyesi 35

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.