Dr. Ayşe Hümeyra Ökten vefat etti: Evdeki Risale-i Nur'ları kömürlüğe sakladık

Dr. Ayşe Hümeyra Ökten vefat etti: Evdeki Risale-i Nur'ları kömürlüğe sakladık

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun

RİSALEHABER

Türkiye'nin ilk imam hatip lisesi müdürü Mahmut Celalettin Ökten'in kızı, Prof. Dr. Sadettin Ökten'in ablası Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, 85 yaşında vefat etti.

Türkiye'nin ilk başörtülü kadın doktoru Dr. Ayşe Hümeyra Ökten kimdir?

Cumhuriyet'in ilk döneminde tıp eğitimi alıp doktor olan Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, okuldan mezun olduktan sonra bir süre Sarıyer Verem Savaş Dispanseri'nde çalıştı.

Ökten, henüz asistanken Kızılay'ın ilk kadın doktor görevlisi olarak hacca gitti ve Medine'ye gerçekleştirdiği bu yolculuktan sonra Suudi Arabistan'da oturma izni alarak, hayatını orada yaşamaya karar verdi. Daha sonra babası da Medine'de oturma arzusu duyunca işinden istifa ederek, ailecek Medine'ye yerleşti.

Görevi nedeniyle gittiği Medine'ye bağlanan Ökten, 1960'tan sonra dokuz ay Suudi Arabistan'da, üç ay İstanbul'da kalarak çalışmalarını sürdürdü.

Dr. Ökten, babasının çevresinde yer alan ilim ve bilim dünyasından pek çok önemli isim olan Mehmed Zahid Kotku, Babanzade Ahmed Naim, Mehmed Ali Ayni, Mahir İz, Nurettin Topçu gibi bir döneme damgasını vurmuş ilim adamlarının hayatına yakinen şahit oldu ve onların bilgisinden istifade etti.

Kendisini hastalarına adayan Ökten, yoğun iş hayatı nedeniyle hastalarına yeterince vakit ayıramayacağı düşüncesiyle evlenmedi.

Evdeki Risale-i Nur'ları kömürlüğe sakladık

Türkiye'nin ilk tesettürlü doktoru olarak tanınan Hümeyra Ökten, bir röportajında, 1960'lı yıllarda polisin evini arayacağını öğreneceğini duyunca Nur Risalelerini nasıl kömürlüğe sakladığını şöyle anlatmıştı:

"Bir dönem Nurcu bir gazeteci, bizim aramıza girmişti. Beni de birkaç defa Nurcuların toplantısına getirmişti. Onlara hürmetim vardı ama onlara çalışacak vaktim yoktu. Üç, dört defa o toplantılara gittim. Sonra, Hicaza gittim, geldim. Aradan zaman geçti. O toplantılara katıldığım için bir gazeteci benim de Nurcu olduğumu yazmış. Bunun üzerine Cumhuriyet Gazetesinde; "Doktor Hümeyra Ökten ölecek olsa bile erkek hastaya bakmaz" diye bir haber çıktı. Haberi ben de gördüm gazetede. 

Dr. Asaf Ataseven beni aradı; "Doktor Abla evini arayabilirler, evinde nur risalelerinden varsa onları saklayın" dedi. Âşık Zehra teyze bize iki üç tane nur kitabı getirmişti. Hemen kitapları aldık, anneannemin evindeki kömürlüğe sakladık. Bu olay 1963-64 yıllarında oldu."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.