DPÜ’den yerli otomotive antibakteriyel destek

DPÜ’den yerli otomotive antibakteriyel destek

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğretim üyeleri ve yerel araştırmacıların katkısı ile yerel otomotiv sektöründe kullanılabilecek antibakteriyel hammadde geliştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, otomotiv endüstrisinde, araçların iç donanımında kullanılan malzemelerin tamamına kalıcı antibakteriyel özellik kazandırılabileceği belirtildi. Araç iç kaplamasının yanı sıra klima filtrelerinde de bu ürün kullanılabilecek. Araştırma ekibi, yerli otomobile bu özellikleri kazandırmaya talip olduklarını vurguladı. Bu konuda TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu’na bilgi verildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Zafer Üstündağ, şunları kaydetti: “Bakteri, virüs, mantar ve yosun gibi sağlığa zararlı mikroorganizmaları yok eden ve barındırmayan bu ürün pek çok sanayi ve endüstri sektörüne hitap edecektir. Vitrifiye, seramik, tekstil, mutfak ve sağlık ürünlerinde başarılı sonuçlar elde edildi. Ayrıca bu ürün, mobilya, otomotiv ve otel tekstili, armatür ürünleri, yüzme havuzu, su depoları, filtrasyon ürünleri gibi insan sağlığını doğrudan etkileyençeşitli alanlarda kullanılabilecektir.” 

Aynı ekibin geliştirdiği bir diğer ürün ise seramik kaplı çelik ve alüminyum yüzeyler olduğunu söyleyen Üstündağ, şu ifadeleri kullandı: “Seramik yüzey, özellikle nikel ağır metali barındıran tencere tava gibi çelik züccaciye ürünlerinde bu ağır metalin bertaraf edilmesini sağlamaktadır. Bu seramik kaplamalar aynı zamanda antibakteriyel özellik göstermektedir. Askeri birliklerde görevini yapan Mehmetçiklerin kullandığı teksil ürünlerinde, matara, bot ve gıda kaplarında çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonların engellenmesi için yapılan çalışmalar başarılı sonuçlar verdi. Gıdaların muhafazası için kullanılan kimyasalla koruma veya soğuk zincir yöntemine alternatif olarak çok daha ekonomik olan antibakteriyel saklama kapları geliştirilmiş olup, özellikle süt ve süt ürünlerinde kesin sonuçlar alındı. Geliştirilen hammadde ile sağlık sektöründe kullanılan her türlü hastane tekstilinde, ameliyathanelerin iç duvarlarında ve ameliyathane mikroplarının yok edilmesinde, ıslak ve kuru yüzeylerde, umuma açık tuvaletlerin ve lavaboların her türlü malzemesine, antibakteriyel özellik kazandırılabilmektedir.”

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.