DPÜ, yüzde 80 tasarruflu radyatör sistemi geliştirdi

DPÜ, yüzde 80 tasarruflu radyatör sistemi geliştirdi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Makine Mühendisliği Bölümü, yüzde 80 enerji tasarruf sağlayan radyatör sistemi geliştirdi.

DPÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Oğuz Arslan ve Doç. Dr. Abdullah Akbulut, yeni geliştirdikleri yüzde 80’lere varan enerji tasarrufu sağlayan radyatör sistemini tanıttı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Uygulamada hacim ısıtması için bilinen ısı transfer sistemleri, radyatör diye tabir edilen içerisinden sıcak suyun dolaştığı ve sahip olduğu ısı enerjisini kanatçık olarak adlandırılan genişletilmiş yüzeyden ısıtılan hacme verirler. Devrede dolaşan su, ısısını kazan ve kombi gibi bir kaynaktan almakta olup 65, 70, 90 derece gibi belirli bir sıcaklığa erişmekte, bir dolaşım pompası vasıtasıyla ısı transfer sistemlerine ulaştırılmakta ve bu ısıyı sıcaklığı 50, 55, 70 derece gibi belirli bir sıcaklığa düşerek ısıtılan hacme vermektedirler. Mevcut radyatör sistemlerinde sıcaklık farkı 10-20 derece dolaylarında olmaktadır. Bu sistemlerde, akışkan sıcaklığının değişimden dolayı ısının transfer edildiği yüzeylerde homojen bir sıcaklık dağılımı olmamakla birlikte, gerekli ısı enerjisinin elde edilmesi veya ikincil akışkana gerekli enerjinin verilmesi için daha fazla enerji kaynağı tüketilmekte, ayrıca sistemlerin çalışması esnasında dolaşım pompası uzun süre devrede kalarak daha fazla enerji tüketimine sahip olmaktadır."

Mevcut proje ile ısı transfer katsayısı artırılarak daha etkin bir ısı transferi sağlandığı belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Ayrıca, ısı transfer yüzeylerinde homojen bir sıcaklık dağılımı elde edilmekte ve ısı transferi daha da etkinleştirilmektedir. Yeni geliştirilen radyatör sisteminde ise giriş ve çıkış sıcaklık farkı yaklaşık 2 derece olmaktadır. Bunlara bağlı olarak, gerekli ısı enerjisinin karşılanması için daha az enerji kaynak kullanımı ve dolaşım için gerekli pompa enerji tüketiminin azaltılmasıyla birlikte yüzde 80’lere varan bir tasarruf sağlanmaktadır. Sistem, ısı gereksiniminin olduğu tüm uygulama alanlarında kullanılabilmektedir."

Radyatör sisteminin uygulama alanlarının ise şu şekilde belirtildi: "Sera ısıtması, jeotermal kaynakların eşanjör üniteleri, havuz ısıtma sistemleri, karayolu, hava limanlarında önemli yerlerde kar-buz çözme sistemleri, petrol taşıma hatlarında petrolün akıcılığının sağlanması için ısıtma sistemi olarak, endüstriyel proses ısı ihtiyaçlarının karşılanmasında ve buhar kazanlarında."

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.