Dosya masrafları mayısta geri alınabilir

Dosya masrafları mayısta geri alınabilir

Yargıtay'ın bankaların tüketicilerden aldığı dosya masrafının iadesinde zaman aşımını 10 yıl olarak belirleyen emsal kararı 28 Mayıs 2014'ten itibaren uygulanabilecek.

 Yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle tüketiciler 3 bin liraya kadar olan dosya masrafı iadeleri için ilçe hakem heyetine, 3 liradan fazla olanlar ise Tüketici Mahkemesi'ne başvurabilecek.

Aybike Eroğlu'nun haberi:

Otomobil ve konut alımında vatandaşın ilk tercihi banka kredisi oluyor. Kredilerin en çok kullanıldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Son 10 yılda bankalardan kullanılan kredi sayısı toplamda 75 milyon aşarken,kullanılan kredi miktarı toplamda 300 milyar Euro'yu buldu. Tüketicileri kredi kullanımında en çok şikayet ettiği konu ise dosya masrafları. Avukat Cevat Kazma, 'Birçok tüketicinin itiraz ederek iadesini talep ettiği dosya masraflarına ilişkin Yargıtay 13. Dairesi emsal niteliğinde karar verdi. Yargıtay, Tüketici Kanunu'ndaki 3 yıllık zamanaşımını değil Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık genel zamanaşımı süresinin uygulanmasına gerektiğine hükmetti. Bu karardan önce sadece son 3 yıl içinde alınmış kredilerin dosya masrafları için iade talep edilebiliyordu' dedi.

VATANDAŞ HAKKINI ARAMALI

Kazma, tüketicilerin bankaya 10 yıl önce ödediği dosya masrafını geri alabileceğini söyledi. Kazma, 'Bu sayının yüzde 20'si 2013 yılında kullanılırken yine 2013 yılında ise 14 milyondan fazla kredi kullanıldı. 2005 yılında ortaya çıkan ihtiyaç kredisi en çok kullanılan kredi türü olurken, ardından konut kredisi geliyor. Yargıtay'ın emsal kararı uyarınca tüketicilerin haklarını hukuk yolu ile aramalı' şeklinde konuştu.

BAŞVURU HAKEM HEYETİNE

Resmi Gazetede yayınlanan 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'nun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyleyen Kazma, 'Kararın uygulanması için hakem heyetleri oluşturuluyor. 28 Mayıs tarihine kadar kanunun uygulanabilmesi için yeterli altyapı oluşturulacak' diye konuştu. Kanunun yürürlüğe girecek olan hükümleri uyarınca dosya masrafı 3 bin TL'ye kadar olan tüketiciler, ikametgâh adreslerinde bulunan ilçe hakem heyetine başvurabilecek. Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karara tarafların 15 gün içinde itiraz etme hakkı var. 3 bin liranın üzerinde olan dosya masrafları ise Tüketici Mahkemesi'nden talep edilebilecek.

İade kararı 10 yıl geriye uzanacak

Özel bir bankadan 21 Ağustos 2006'da konut kredisi çeken Ramazan Akpınar, 4.147 TL'lik dosya masrafını bankadan talep etti. Aldığı olumsuz yanıt sonrası tüketici mahkemesine başvuran Akpınar'ın talebine, mahkeme olumlu yanıt vererek, fazladan alınan dosya masrafının iadesine karar verdi. Kararın hemen ardından bankanın avukatı kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı geçtiğimiz Kasım ayında onayladı.10 yıl önceye kadar kredilerin dosya masrafı iade edilecek.

Emsal bir karar niteliği kazandı

Son 10 yılda kredi kullanan ve dosya masrafı ödemiş her vatandaş Yargıtay'ın emsal kararından yararlanabilecek. Davanın tüketici lehine sonuçlanması için en önemli noktanın usulüne uygun bir dilekçeyle başvuru yapılması gerektiğini kaydeden Kazma, 'Ayrıca delil niteliği taşıyan dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü vb. belgelerin eksiksiz olması gerektir' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.