Dostları Mehmet Doğan'ı anlattı

Dostları Mehmet Doğan'ı anlattı

Usta kalem Mehmet Doğan'a vefa paneli yazarlığa ve yazarlara adanmış bir ömür Mehmet Doğan

Risale Haber - Haber Merkezi
 
Kuruluşunun 35. yılında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Küçükçekmece Belediyesi “Yazarlığa ve Yazarlara Adanmış Bir Ömür” başlığıyla TYB Onursal Başkanı ve kurucu üyelerinden Yazar Mehmet Doğan’a özel bir vefa paneli düzenledi.
 
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen programa yazar Mehmet Doğan’ın yanı sıra Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu, öğretim üyeleri, edebiyatçı ve yazarlar katıldı.
 
Sunuculuğunu Selahaddin Kocaaslan’ın yaptığı programda; Beşir Ayvazoğlu, Dr. İbrahim Demirci, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ve Mustafa Miyasoğlu, yazar Mehmet Doğan’ın teşkilat adamlığı ve dil mücadelesine tanıklıklarını anlattı. İkinci oturumda ise yazar dostları Muhsin Mete ve Dr. Mehmet Sılay usta kaleme ait tanıklıklarını ve duygu düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
 
‘YAZAR OLARAK GÜN IŞIĞINA ÇIKMAMI SAĞLADI’
 
Yazar Mehmet Doğan’ın çalışma arkadaşlarına vefayı aşıladığının altını çizen TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’ nın oturum başkanlığı yaptığı panelde konuşan gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Doğan’ın hayatına tanıklığını şu sözlerle anlattı:
 
‘Mehmet Doğan’la Türkiye Yazarlar Birliği’ni birliğinin kurucuları arasındayız. O yıllarda küçücük bir odacıkta iki daktiloyla çalışıyorduk. Mehmet Doğan Akif’in Safahatını okurken bazı sözlüklerin hepsinin anlamını bulamazdı. O sözlükçülüğü sözlük yaparak öğrendi. Kendisi benim hayatımda bir dönüm noktasıdır. Bana hem yol gösteren hem de ilk üç kitabımın yayınlanmasına vesile olan, yazar olarak gün ışığına çıkmamı sağlayan kişidir. Düşüncelerinde istikrarlı, doğru bildiğini kararlı olarak savunan bir adamdır. 35 yıldır ayakta duran TYB temellerinde onun kararlılığı ve azmini taşımaktadır.’
 
‘KURAN’I REFERANS ALMIŞTIR’

 
Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ise yaptığı konuşmada, Mehmet Doğan’ın Türkiye Yazarlar Birliği’nde tuttuğu nöbeti başkasına devrettikten sonra bile hala bu kurumun takipçisi olmaya devam ettiğini söyledi. TYB’nin faaliyetlerinin altında Mehmet Doğan imzasının bulunduğunu kaydeden Kırlangıç; “Mehmet Doğan liderlik vasfına sahip bir insandır. Öncülük etmesinden de bunu anlıyoruz. Birde, Mehmet Doğan’ın teşkilat adamlığı içerisinde istikameti çok önemlidir. O, Kuranı referans almıştır. Bu istikamet çerçevesinde herhangi bir gruba yakın durmamıştır.’ dedi.
 
Programın ikinci bölümünde sanatçının en az 40 yıllık dostları Muhsin Mete ve Dr. Mehmet Sılay da usta yazarla birlikte geçirdikleri yıllardan hafızalara kazınan anıları anlattı.
 
‘PROGRAMDAN AİLEMİN HABERİ YOK’
 
Programın sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, usta kaleme yıllardan bu yana Türk Edebiyatı’na verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, şeref beratı verdi. Usta kalem Mehmet Doğan ise duygulandığını ifade ederek, ‘ Ben mahçup bir adamım. Bu programdan ailemin bile haberi yok. Bu özel etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim.’ diye konuştu.