Dost Eli Derneği'nden hayırlı bir hizmet daha

Dost Eli Derneği'nden hayırlı bir hizmet daha

Dost Eli Derneği dünyada açlık, susuzluk ve yoksulluğun ve bunlarla birlikte gelişen salgın hastalıkların ve ölümlerin en yoğun yaşandığı Afrika kıtasında insanlığın en temel ihtiyacı olan temiz ve içilebilir su kuyuları açmaya devam ediyor

Dost Eli Derneği dünyada açlık, susuzluk ve yoksulluğun ve bunlarla birlikte gelişen salgın hastalıkların ve ölümlerin en yoğun yaşandığı Afrika kıtasında insanlığın en temel ihtiyacı olan temiz ve içilebilir suya ulaşmaları için su kuyuları açmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SEÇER; “2005 yılından itibaren Afrika’da insanlığa gerçek fayda için birçok çalışma yapan Dost Eli Derneği, Su kuyusu projesi ile Afrika halkına sunulan en güzel hizmetlerin başında gelmektedir.” dedi.

İklim koşulları ve jeopolitik özellikleri nedeni ile zor şartların hâkim olduğu Afrika’da susuzluk, kuraklık hayatı durma noktasına getirmiştir. Bölge halkı su ihtiyacını belirli dönemlerde yağan yağmur sularının oluşturduğu göletlerden ya da kendi imkânları ile kazılan fakat temiz ve içilebilir olmayan su kuyularından temin etmektedir. İnsanların, hayvanların içme suyu temin yeri olan bu göletler; ürettikleri bakteri ve mikroplar ile birçok salgın hastalıklara sebep olurken, binlerce insan hayatını kaybetmektedir.   Hal böyle iken insanlar, 45° - 50° sıcaklık altında  çamurlu ve hastalıklı sulara ulaşmak için ise her gün kilometrelerce yol kat etmektedirler.

Bataklık bir alanda biriken yağmur suyu; içme suyu olmayan köylülerin  yaşamak için tek umudu. Bölge halkı ellerinde bulunan sınırlı sayıdaki bidonlara, kovalara doldurulan çamurlu ve kirli sular ile günlük suya olan ihtiyaçlarını tamamlamak zorunda kalıyorlar.

Ancak Afrika halkının temiz ve içilebilir suya ulaşmaları mümkün içilebilir su kaynaklarını bulmaya engel tek şey, maddi imkânsızlıklar. Dost eli derneği olarak bu güne kadar hayırseverlerin desteği ile Afrika da toplam 383 su kuyusu açılmıştır.

Su kuyusu çalışmaları her geçen gün artarak devam etmektedir. son aylar içerinde 34 su kuyusu daha faaliyete geçirilmiştir yeni açılacak su kuyularının çalışmaları başlatılmıştır. Afrika da açılacak su kuyularının yerleri tespit edilirken bölgenin coğrafi şartları (çöl) göz önünde bulundurularak çalışmalar yapılır. Zor şartlar altında açılan su kuyularının amacına uygun olması için, köylerin yoğun olduğu ortak bölgeler, faydalanıcı sayısının fazlalığı, ulaşılması zor olan ve suya daha zor ulaşılan bölgeler, yoğun olarak kullanılan yol güzergâhları gibi unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır.

Afrika ülkelerinde su kuyularının açılma süresi 5 ay ile 8 ay arasında değişmektedir. Su kuyularının derinlikleri çöl şartlarına ve toprak yapısına göre 25 ile 100 metre arsında değişkenlik göstermektedir.

Su kuyusu fiyatları ise yine  bölgelerine ve derinliklerine göre değişmektedir.

Ülke                 1 Kuyu  Bedeli                          Derinlik (mt)

Nijer                 3.000 $                                     25-50

Burkinofaso      6.000€                                     60-85

Tanzanya         3.000 $                                    30-50        

Açılan su kuyularının takibi Dost Eli Derneği ekibi tarafından bölgeler ziyaret edilerek yapılmaktadır.        

Su kuyusu bağış sistemi;

1Su kuyusu bağışı: 1 su kuyusu bedelini bir kişinin veya bir grubun tamamını bağışlaması yoluyla açtırılan su kuyuları. Ayrıca bağışçılarımız bireysel ya da bir grup tarafından açtırdıkları su kuyularına talepleri durumunda kuyuya istedikleri ismi verilebilir. isim kuyunun tabelasına yazdırılıp fotoğrafı çekilerek teşekkür belgesi ile birlikte bağışçısına gönderilmektedir

Havuz Sistemi bağışı: 1 su kuyusu bedelinden az olan bağışlar su kuyusu için oluşturulan havuz sisteminde toplanarak su kuyusu açtırılmaktadır.
Başkan Mehmet SEÇER ayrıca ; “Su olmadan yaşamak nasıl mümkün değilse inananlar olarak bizlerin de içecek suya hasret kalan kardeşlerimizi görmezden gelmesi mümkün değil. Nijer ve Burkina Faso’da içecek su bulmakta zorlanan kardeşlerimiz için su kuyularının açılmasına ihtiyaç var. Şimdi tüm hayırsever kardeşlerimize diyoruz ki; açılacak su kuyularından çıkan bir damla su da sizlerin eliyle olsun. Şu aşamada en önemli nokta hayırseverlerin bu çalışmalara vereceği destek. Hayvanların su ihtiyacını karşıladığı bataklık bir alandan temin edilen suyu insanların  içmek  zorunda olmaları hepimiz için utanç verici bir durum, göz yaşartan bir manzara dedi.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.