Dört asırdır secde edenlere ev sahipliği yapıyor

Dört asırdır secde edenlere ev sahipliği yapıyor

Sultanahmet Camii dördüncü asrı devirmek üzere...

İstanbul'un sembolü olmuş yapılardan biri olan Sultanahmet Camii'nin kapıları 398 yıl önce bu gün ibadete açılmıştı. Asırlardır müminlerin dualarıyla kubbesi dolan mabed, namaza çağrıların en güzel duyulduğu camilerden biri...

Tarihi yarımadadan göğe yükselen, Osmanlı'nın altın çağını yaşadığı dönemde yaptırılan ve altı minareye sahip ilk ve tek cami Sultanahmet. Türk ve İslam dünyasının en ünlü yapıtlarından olan biri olan Sultanahmet Camiii, görkemli mimarisiyle asırlardır İstanbul'u süslüyor.

6 minaresiyle Osmanlı mimarisinde özgün bir yere sahip olan Sultanahmet Cami ve külliyesi, bundan 398 yıl önce bugün açıldı. I. Ahmed döneminde devrin başmimarı Sedefkâr Mehmed Ağa’ya inşa ettirilen yapı, İstanbul silüetini oluşturan en temel eserlerden biri.

Mimari ve sanatsal açıdan; İstanbul'un en önemli camiilerinden olan Sultanahmet; Sultan 1. Ahmed Han tarafından inşa ettirildi. Osmanlı padişahı 1. Ahmed Han'ın adını taşıyan meydanda yer alan camii 17. yüzyıla damgasını vuran eserlerden.

SEDEFKÂR MEHMED AĞA'NIN ELLERİNDE YÜKSELDİ
Camiide imzası olan isimse Mimar Sinan’dan sonra Türk mimarlığının meşalesini devralan mimar Sedefkâr Mehmed Ağa. 1609'da yapımına başlanan camii 1616 yılında tamamlandı ve miladi takvime göre 9 Haziran 1617 'de ibadete kapılarını açtı.

Mavi, yeşil ve beyaz renkli 20 bini aşkın İznik çinisinin süslediği caminin kubbeleri de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslü. Sayısız pencereden ışık alan camide mavi renk hakim. Bu nedenle mabed turistler tarafından mavi camii olarak anılıyor. Çinilerin süslemelerinde kullanılan geleneksel bitki motifleri ile Sultanahmet camii, bir sanat eseri kimliğine sahip. Bu nedenle şehre gelen turistler Sultanahmet Camii'ni mutlaka ziyaret ediyor.

Türk ve İslam dünyasının en ünlü yapıtlarından olan Sultanahmet Camii, mümin alınların Hakk'a secde ettiği nadide bir mekan olma hüviyetini asırlardır taşıyor ve nice yüzyıllar da taşıyacak inşallah.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.