Donduran cehennem

Donduran cehennem

Esed’in ölüm kusan varil bombalarından kaçarak komşu ülkelere sığınan mülteciler şimdi de soğuklardan hayatını kaybediyor.

Lübnan’daki kamplarda ikisi çocuk üç Suriyeli donarak öldü. Yedi milyon Suriyeli ve Iraklı mülteci, dünyanın gözü önünde kara kışta yaşam mücadelesi veriyor.

Beşar Esed’in bombardımanlarından kaçan Suriyeli mülteciler sığındıkları ülkelerdeki kamplarda kar fırtınası ve dondurucu soğuklarla savaşıyor. Lübnan’ınArsal bölgesindeki sığınmacılar eksi 7 dereceyi bulan kara kışta yaşam mücadelesi veriyor. NNA haber ajansına göre, Şebaa bölgesinde çobanlık yapan 35 yaşındaki  bir Suriyeli sığınmacı ile 8 yaşındaki bir erkek çocuk, kar fırtınası nedeniyle donarak öldü. 

MİLYONLARCASI AÇIKTA

Aynı bölgede kurulu sığınmacı kampında önceki gün de 10 yaşındaki bir Suriyeli kız çocuğu donarak yaşamını yitirmişti. Lübnan’ı etkisi altına alan kar fırtınası nedeniyle, Beyrut-Şam arasındaki otoyol ulaşıma kapatılmış, ülke genelinde tüm okullar 2 gün tatil edilmişti.  Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 7 milyon Suriyeli ve Iraklı mültecinin kışın soğukta korunmasız kalacağına dair kasım ayında uyarıda bulunmuştu. UNICEF, sadece bir milyon sığınmacının kışlık ihtiyaçlarının giderebildiğini açıklamıştı.  Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Lübnan’ın kuzeyindeki Vadi Halid bölgesinde yaşayan Suriyeli mültecilere 180 paket acil gıda yardımı dağıttı. 

TİKA EL UZATTI

Büyükelçilik yetkilileri, Lübnan’da bulunan Suriyeli mültecilere yönelik olarak toplam bin 100 paket yardım yapılacağını ve bunların bir bölümünün geçtiğimiz günlerde, Bekaa Vadisi’nde bulunan Duris kasabası yakınlarına yerleşen Suriyeli Türkmen mültecilere dağıtıldığını kaydetti. Diğer yardım paketlerinin ise önümüzdeki günlerde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı öğrenildi.

Yermük’te facia kapıda

Suriye’de rejim güçlerinin 540 gündür abluka altında tuttuğu Filistinli mülteci kampı Yermük’te  2013 yılından bu yana en az 200 kişi açlıktan öldü. Kamptaki aşırıcı gruplarla savaştığını iddia eden Esed güçlerinin 110 gündür susuz bırakması nedeniyle temel beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını gideremeyen Filistinli mülteciler arasında salgın hastalıklar görülüyor. 1957’de kurulan kampta iç savaş öncesinde yaşayan 160 bin mülteciden geriye sadece 18 bin kişi kaldı. 

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.