Dondan zarar gören çiftçiler için devrede

Dondan zarar gören çiftçiler için devrede

Zirai don felaketinden mağdur olan fındık ve kayısı üreticisinin acil destek talebi Ankara’da yankı buldu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sorunun çözümü için sıkıntıyı hükümete aktardı. Odalardan gelen ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sunulan raporlarda, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini önceleyen bir dizi talep yer alıyor.

 Zirai don felaketinden dolayı zarar gören üreticiler destek istedi. Ordu ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odalarının; bölgenin yaşadığı kar ve zirai don felaketinden dolayı fındık üretimiyle uğraşan bölge çiftçisine destek talep ederek, konunun takipçisi olmasını istedikleri TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir raporla bildirdi. Ardından da Malatya Ticaret Borsası TOBB’a başvurarak zirai don nedeniyle, mağdur olan kayısı üreticilerinin sorunları için çözüm önerilerini bildirince TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuyu hükümete iletti. Hisarcıklıoğlu; söz konusu talepleri geçtiğimiz hafta gerçekleşen TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu ve Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Müşterek Toplantısı’nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletti. Hisarcıklıoğlu; kendisine Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nca iletilen raporlarda yer alan, bir milyonu aşkın kişinin bu felaket üzerine büyük sıkıntıya girdiği bilgisini aktardı.

ÜRÜN KAYBI OLDU, FİYATLAR YÜKSELDİ

Odalardan gelen raporda; başta bölge çiftçilerinin desteklenmesi ve borçlarının ertelenmesi olmak üzere bir dizi tedbir talebinde bulunuldu. Yaşanan felaket dolayısıyla, orta ve yüksek kesimlerde yüzde 100, alt kesimlerde ise yüzde 40 ila yüzde 70 arasında ürün kayıpları yaşandığına dikkat çekilerek, bunun neticesinde piyasadaki kabuklu fındık fiyatlarının ortalama 6 TL’den 10 TL’ye kadar yükseldiğine değinildi. Ayrıca, bu felaketin bölgede domino etkisi göstereceği ifade edilerek, yaklaşık 76 bin çiftçinin mağdur olduğu, üreticinin mağduriyetinin bölge taciri ve esnafını da etkileyeceği anlatıldı.

ÇİFTÇİ NELER BEKLİYOR?

Raporda; Karadeniz’deki söz konusu bölge çiftçisinin desteklenmesi ve fındık çeşitlerinde bazı teşvikler verilmesi, mevcut kredi borçlarının ertelenmesi, KOSGEB başta olmak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi aracı kuruluşlar vasıtasıyla düşük faizli kredi ya da hibe programlarının devreye alınması, sona erdirildiğinde 170 TL olan Alan Bazlı Gelir Desteğinin afet gerekçesiyle 250 TL üzerinden Ordu, Giresun ve Trabzon için devam ettirilmesi, fındıkta lisanslı depoculuk çalışmalarının desteklenmesi, Hazine ve TOBB’un bu alandaki desteklerinin tüm bölgeye yayılması gibi talepler yer alıyor.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.