Donanım, keyfiyet ve kariyer

“Kemiyet değil keyfiyet önemlidir” ortak kabul edilmiş bir değerdir, vasıftır, haslettir.

Keyfiyet insan profili bir sonuçtur. Asıl olan o keyfiyet, kalite, haslet, donanım sonucuna nasıl ulaşılacağı üzerinde kafa yormalıyız.

Kısa yoldan zengin olmak, kolay donanımlı ve keyfiyetli insan olmak insanın bilinçaltında yer alır.

 

Güzel ahlâklı, birçok kabiliyetleri olan alanında uzman, iş bilen, etki alanı geniş, çevreye faydalılık derecesi yüksek insanları herkes takdir eder, örnek gösterir.

Çocuklarımıza nasihatte bulunurken “bak falanın oğlu/kızı…” diye başlar örnek bazı vasıflarını veya başarılarını sayarız.

Çocukları başkaları kıyaslama çok yanlış bir davranış olduğunda tüm rehberlik ve psikoloji uzmanları müttefiktirler.

 

Başarıyı tek başına öncelikler arasına koymak hayat planlaması için yeterli değildir. Nereye gideceği belli olmayan yelkenli için rüzgârın hangi yönden esmesinin önemi yoktur.

 

Bir konuda başarılı olmak hayatın gerektirdiği şeyleri elde etmek için yetmez.

Bir meslek sahibi olmak ve o mesleğin gerektirdiği teknik bilgi ve beceriye sahip olmak önemli bir basmağı aşmaktır. Yalnız çıkılması gereken yer orasıdır.

Teknik bilgi ve beceri yönünden bir donanım sahibi olmak gerek şart olup yeter şart değildir.

 

Vali olup adam olamamak gibi bir şeydir sadece beceri sahibi olmak. Önce adam olmak sonra vali olmak veya eş zamanlı tam donanımlı olmak.

Donanım ve yetkinlik biri birini tamamlayacak. Maharet-selâhat meselesi birlikte olacak.

 

Bir sistem entegrasyonu içinde insan gücünün planlamasında sadece teknik vasıflar, maharet perspektifinden değil sistemin bütün unsurlarını dikkate alınmalıdır. Teknik beceri gerektiren yerlerde görevler tanımlı ve sınırlı olması esas alınır. Ancak sistem unsurlarının birbirleri ile iletişim ve etkileşim yönetiminde problemler çıkar.

 

İşletmelerde birimler, departmanlar ve ilgilileri arasındaki ahenk uyum sağlamak lider yöneticilerin işidir. Birimler, kısımlar ve çalışanlar arası çatışmayı yönetmek başlı başına bir iştir.

 

Liderler strateji üretir ne iş yapılacağını bilirler. Yöneticiler ise ne yapılacağı belirlenmiş işin nasıl yapılacağını bilirler. Her yönetici liderlik vasıflarını taşımaz. Belki de ihtiyaç duymazlar. Tanımlı ve sınırlı işler rutin tekrar işler ise orada geriye süre, kalite ve maliyet parametrelerinin iyileştirilmesi kalıyor.

 

Teknik elemanların sosyal vasıfları da çok önem kazanmaktadır. İletişim becerileri, duygusal zekâ boyutu, sorumluluk bilinci, diğergâmlık, fedakarlık gibi daha birçok sosyal vasıfların da geliştirilmesi lazımdır.

 

Üniversite lisans eğitimini tamamlayıncaya kadar gençlerimiz sosyal boyutta çok eksik kalıyorlar.

Sınav ve test baskısından dünya ve hayatın gerçekleri ile yüzleşmeden üniversiteye giriyorlar. Vize ve final sınavları, birinci sınıf ikinci sınıf derken, hele bir mezun olayım da bakarız diyerek hayatı teğet geçiyorlar.

Sonra iş bulma kendini ispatlama stresi ile yüzleşiyor. Stres ve bunalım…

 

Hayata hazırlık için bir takım vasıflarla donanım kazanmanın önemini birileri, hocalar anlatmazlar. Temel bilimler ve mesleki bilimler denilen kuru teorik bilgiler labirentlerinden nasıl çıkılmasını öğretiyorlar. Yani sınavlardan nasıl yüksek not alabilmenin dışında gerçek hayat konularına değinmeden okul bitiyor. Hayatın diğer alanları ve gerçekleri konusunda hiçbir şey yok.

 

Mânevi eksikliği için dini bilgiler alınması da lazım. Bu da gerek şart olup yeter şart değil. Dinin bireysel sorumluklarını yerine getirip de sosyal hayatın donanımları bakımından eksik kalanlar olabiliyor. Bu durumda sudan çıkmış balık gibi sağa sola çapalamalar başlıyor.

 

Ekonomi, siyaset, psikoloji,  dünya, aktüalite, tarih, kültür ve sanat gibi insanların ilgi alanlarına giren konularda belirli derecede bilgi sahibi olmak gerekir. Bir şeyin her şeyini her şeyin bir şeyini bilmek zamanın donanımlı insanının vasıflarıdır. Hayattan izole olmuş lisans eğitimini tamamlamış bir adam alanında süper de olsa eksiktir.

 

Hayata hazırlık, donanım aşamasından kariyer sürecine giden yolda keyfiyet insan kimdir üzerinde duracağız.

Kariyer penceremizi izleyenlere istihdam garantisi sunacağız. Lisans eğitimine devam eden gençlerimiz bizi izlemeye devam edin. Hangi okul hangi branşta okursa okusunlar, bizimle iletişim halinde olanlar asla iş bulma derdi ve telaşında olmayacaklar.

Kariyer yazıları zengin bir ekiple başlıyor. Bizi izlemeye devam ediniz.

 

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.